Стотици се събраха на национален протест на партия "Възраждане" пред сградата на парламента с искане за оставката на цялото правителство. Протестът започна в 12 часа и доведе до сблъсъци с полицаите, а час по-късно блокира централни улици и булеварди в протестно шествие до ключови министерства. 

По информация на полицията до момента са задържани шест души провокатори, а събралите протестиращи са над хиляда.

Снимка: Булфото

Вижте снимки >>

Според недоволните кабинетът е некомпетентен, а информацията, която се дава в условията на кризата е разнопосочна и объркваща. Част от тях скандираха "Убийци".

Снимка: Булфото

"Смятаме това удължаване, което се случи снощи, за нелегитимно. Вече внесохме във Върховния административен съд жалба, която е срещу заповедите на министъра (на здравеопазването", заяви участник в протеста.

"Това е безобразие - обявява се отмяна на мерките и за два дена изведнъж - хоп в полунощ, се въвеждат нови. Това, което най-много ме отврати, е, че българската власт се дезавуира като една грандиозна фалшива новина", каза друг.

"Ние не се считаме за роби и искаме да счупим тези вериги. Нашата лудост се състои в това, че сме затворени в клетка, а мечтаем за свобода", посочи трети демонстрант.

Снимка: Булфото

Лозунги, издигнати от тях, гласят:

"Не на задължителното ваксиниране и тотален контрол. Оставка на ББ и целия кабинет";

Снимка: bTV

"Карантина, режим, власт, пост, пари, спи робе - тулупе мри. Върви народе с маски срещу корона спрей и каски! Срещу диктаторски режим - докажи, че си непобедим!".

Снимка: bTV

След по-малко от час на скандирания и речи, включително думи за репресия към ръководството на политическа партия "Възраждане", събралите се на жълтите павета хора тръгнаха напред, към основния вход на Народното събрание.

Снимка: Булфото

Стигна се до кратък сблъсък с полицейския кордон, който отстъпи по-близо до входа на парламента и там вече хората бяха спрени.

Снимка: bTV

Снимка: bTV

Последваха и призиви с мегафон към хората, явно от организаторите на протеста, да се спазва ред, че протестът е срещу депутатите, не бива да се пречи на минаващите по булеварда автомобили, но това не свали особено напрежението.

Снимка: Булфото

В крайна сметка хората се поуспокоиха.

Снимка: Булфото

Имаше и обръщение специално към полицаите - че се иска промяна, но не чрез създаване на излишно напрежение спрямо хората, които си вършат работата, каквито са полицаите. Към полицаите обаче беше отправено и напомняне - бъдете граждани, преди да сте служители на някое ведомство, защото ще дойде време и служителите от системата на МВР да се борят за своите права на служба. Основно задължение на свободния човек е да проявява своята позиция. Свободата зависи от нас, завърши призивът.

Снимка: bTV

Реч държа и дисциплинарно уволнената преди 10 дни съдийка Румяна Ченалова, чието име стана известно покрай аферите "Белведере" и "Яневагейт".

"Стигнахме до края, на края на бездната сме - те трябва да си отидат, завинаги. Защото за всички тези 10 години те показаха, че не са българи", каза тя.

Протестиращите се отправят към Министерски съвет

Снимка: bTV

Според нея, няма значение какви са политическите пристрастия на дошлите на протеста, защото става въпрос за нещо повече - трябва да се разруши старата, прогнила къща, преди да се гради новата. Ченалова се обърна и към пазещите парламента полицаи и ги попита колко пъти хората в парламента са им решили проблемите - със заплати, екипировка, оборудване.

"И днес, и утре трябва да покажем, че не сме маргинали, не сме тулупи - ние сме българският народ", завърши тя.

Снимка: bTV

Малко по-късно протестиращите тръгнаха към финансовото министерство, после отидоха пред Министерския съвет, а оттам се пренесоха през Министерство на здравеопазването.

Снимка: Булфото

Според новите противоепидемиологични мерки, които важат от днес, провеждането на подобни организирани събития на групи над 10 души не са позволени. Полицията засега не спира протеста, но предупреждава с мегафони да се спазва социална дистанция.

Снимка: Булфото

Протестът е организиран от партия "Възраждане".

Протестиращите се отправят към Министерски съвет

Снимка: Булфото

Ден преди това лидерът на партията призова:

"Вcички, кoитo cмятaт, чe нaшaтa държaвa ce упрaвлявa oт прecтъпeн, aнтибългaрcки, кoмунягa рeжим, кoйтo унищoжaвa държaвaтa ни и нaрoднocттa, излeзтe зaeднo c нac, кoитo нe ни e cтрaх oт рeжимa. Яcнo и кaтeгoричнo дa зaявим, чe иcкaмe дa живeeм дocтoeн живoт", призова вчера лидерът на "Възраждане."

В сряда прокуратурата започна проверка за изразходването на партийните субсидии на формацията.

Държавното обвинение се сезира по случая след разследване на Васил Иванов, излъчено в "Неделята на NOVA". То показа, че с държавните пари лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов си е купил къща за 200 000 лева и кола за 40 000 лева.

Снимка: Булфото