Национален щаб за честни избори ще бъде създаден в България. Това стана ясно след проведената вчера кръгла маса на тема "Механизми за провеждане на честни избори в България", организирана от партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие).

В дискусията участие взеха Симеон Славчев - председател на ПП МИР, Георги Свиленски - народен представител и председател на предизборния щаб на БСП, Румен Петков - председател на ПП АБВ, Костадин Костадинов - председател на ПП "Възраждане", Емил Емилов - зам.-председател на Българска социалдемократическа партия, Петър Клисаров - председател на ПП "Пряка демокрация", Владимир Симеонов - председател на ПП "Свобода", Георги Неделчев - председател на Български съюз за директна демокрация, представители на ПП "Нова зора", Коалиция "Ние гражданите", адвокат Албена Белянова - номинирана за председател на ЦИК от граждански и неправителствени организации, както и граждански и неправителствени организации, имащи за своя цел и приоритет провеждането на честни избори в България.

Участниците в кръглата маса се обединиха около серия от предложения и конкретни механизми за провеждане на честни избори в България, които ще ограничат превръщането на огромен брой бюлетини в недействителни и рекордния брой сгрешени протоколи от секционните избирателни комисии.

Една от тези мерки е монтиране на безжични видеокамери във всяка изборна секция, които да следят и излъчват онлайн в реално време работата на комисията и целия процес по преброяване на бюлетините и попълването на протоколите.

Друга мярка е създаването на ефективно обучително звено към ЦИК, което да обучи и сертифицира всички членове на комисиите и това да бъде задължително условие за всеки желаещ да бъде член на СИК, РИК и ОИК.

От партия МИР предложиха да бъде дублирана и изпратена до имейлите или сървърите на всички партии пълната информация, която отива от СИК, РИК или ОИК в "Информациьонно обслужване".

Така на практика всички участници в изборния процес ще получават в реално време пълната информация от изборните протоколи, което ще ограничи до минимум тяхното манипулиране впоследствие, обосноваха се от ПП МИР.

Една от новите мерки за честни избори, около която се обединиха участниците в кръглата маса, е всички партии да имат свои наблюдатели в ЦИК и в "Информационно обслужване", което също ще намали до минимум възможността за манипулиране на вота на българските граждани.

Също така да бъде въведена задължителна активна регистрация на избирателите като превантивна мярка срещу мъртвите души, поискаха участниците в дискусията за честни избори.

"В изборния процес участват всички политически партии и от всички тях зависи честността на изборите. Именно затова участниците в кръглата маса се обединихме около идеята за създаването на Национален щаб за честни избори в България, в който ще поканим да влязат представители на всички политически партии, представител на ЦИК, както и представители на граждански и неправителствени организации. Целта на Национален щаб за честни избори е да координира всички действия между политическите партии, ЦИК, гражданските и неправителствените организации, както и да предлага мерки и механизми за провеждането на честни избори, а също така и да оказва натиск върху институциите за тяхното прилагане", каза лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той допълни, че партия МИР е била символичен организатор на кръглата маса, която е първата и решителна стъпка към обединение на всички партии и организации зад националната кауза за провеждане на честни избори в България.

"Следващата стъпка е създаването на Национален щаб за честни избори, който да инициира и да предприеме следващите действия, които да гарантират честността на вота. Още в следващите дни ще отправим покани до всички политически партии да излъчат свои представител за Националния щаб за честни избори и по това коя партия се включи в щаба ще стане ясно кой реално е за честни избори в България", каза още лидерът на ПП МИР Симеон Славчев.