ГЕРБ предлага Държавната Комисия по хазарта да се трансформира в Държавна агенция на подчинение на Министерския съвет. Комисията в момента е колективен орган с представители на различни инстуции. 

Това става ясно от законопроект, внесен в деловодството на Народното събрание, и подписан от депутати от парламентарната група от партията, сред които председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. 

С промените в Закона за хазарта, предлагани от ГЕРБ, се разширява видът на хазартните игри, които може да организира Спортният тотализатор. Това се случва на фона на закриването на Националната лотария, след като лицензите й бяха отнети от бизнесмена Васил Божков, а държавата стана основен оператор на хазартни игри.

А преди дни с друг законопроект Валери Симеонов от НФСБ предложи казина и игрални зали да има само в луксозните хотели и курортите.

Законопроектът на ГЕРБ предвижда още да има специални изисквания към председателя на новата агенция, който ще има право еднолично да издава и отнема лицензи за хазартна дейност и ще контролира дейностите.

Отнемат се и правомощията на министъра на финансите, който досега назначаваше членовете на комисията, на която беше принципал (б.а. в момента Владислав Горанов).

От ГЕРБ предлагат всички оператори на хазартни игри да са длъжни да предупреждават клиентите си за зависимостта от хазарта.

Предвижда се да се направи и регистър на пристрастени към хазарта, които не трябва да бъдат допускани в игрални зали. Това предложение също неведнъж е лансирано от лидера на НФСБ Валери Симеонов.