Консулският отдел в София и генералното консулство във Варна спират работа, а в рамките на месец -  генералното консулство в Русе ще бъде закрито заради недостиг на персонал след прогонването на 70 руски дипломати, съобщи ТАСС, като цитира пълномощния министър и втори човек в посолството след посланика - Филип Воскресенски.

Източник от Министерството на външните работи на РФ не изключи симетричен отговор на действието на българските власти.

Самият Воскресенски също е сред обявените за персона нон грата. Сред изгонените са още генералните консули на Русия във Варна и Русе - Владимир Климанов и Андрей Громов, както и директорът на Руския културно-информационен център Юри Макушин. По думите на пълномощния министър директорът на центъра е пристигнал на новото си работно място в София само преди няколко седмици.

В бройката влиза и технически персонал от дипломатическите представителства у нас, както и много други дипломати.

Със закриването на генералното консулство в Русе се прибират и всички тамошни сътрудници, както и повечето служители на консулството във Варна.

"Всички наши сътрудници трябва да напуснат България до 3 юли. Заедно с членовете на семействата им страната трябва да напуснат повече от 200 души", казва още Воскресенски пред ТАСС.

Той не е отговорил на въпроса на медията какъв ще бъде руският отговор на отзоваването на дипломатите, но е посочил, че "дипломатическите отношения между двете страни сериозно се усложняват".

Агенцията припомня, че още в края на април премиерът в оставка Кирил Петков, по време на посещението си в Киев, заяви за желанието си да съкрати числеността на руското дипломатическо представителство в София, а след това във Външно министерство е била сформирана междуведомствена комисия по въпроса.

Пръв за отзоваването на 70 руски дипломати съобщи премиерът Кирил Петков, който каза, че те са работили за руските служби и срещу интереса на България.

Последва остра реакция на Корнелия Нинова, която пък се обяви срещу решението буквално минути преди началото на коалиционния съвет тази вечер, на който трите партии, останали в коалицията, трябва да се разберат заедно, с независимите, за сформиране на нов кабинет, след като ПП получи мандата.