Това, което целим с тези санкции, е подкрепа на реформа на съдебната система. Правим това като солидарност с Европейския съюз, който настоя за реформа на системата в България. Бяхме доволни да видим, че се предприемат стъпки в тази посока от парламента, но сме разочаровани, че това важно законодателство не беше довършено. Това заяви посланик Джим О"Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ.

Той участва дистанционно в среща в резиденцията на посолството на САЩ у нас. На нея присъствено бе посланикът на Великобритания в България - д-р Роб Диксън.

Българските граждани заслужават по-добро. Парите, които трябва да бъдат насочени за ремонт на пътища, за строеж на болници, за подкрепа на икономическия растеж, свършват в джобовете на извършващите корупционни действия. Ето защо Великобритания действа сега - за да подкрепи България и нейните усилия да се справя с корупцията и да укрепи върховенството на закона, заяви той.

САЩ, в координация с Великобритания, обявиха, че предприемат действия за противодействие на системната корупция в България, като налагат санкции срещу пет бивши държавни служители и пет юридически лица от България заради корупционни действия, довели до незаконни лични облаги, подкопаване на демократичните институции в страната и засилване на вредната ѝ зависимост от руските енергийни източници, се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, публикувано от пресслужбата на Държавния департамент.