Извънредното заседание на Народното събрание се провали, след като се регистрираха само 11 народни представители - много под половината народни избраници, нужни за започване на работа на парламента.   

Днес се регистрираха само председателят на Народното събрание (НС) Росен Желязков (ГЕРБ-СДС), деветима депутати от "Има такъв народ" и независимият народен представител Радостин Василев, показа разпечатка от електронната система за гласуване, предоставена на БТА от пресцентъра на НС.

Заседанието бе насрочено за 12 часа днес, а първа точка от дневния ред трябваше да е ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката. Той бе приет от Народното събрание на 5 октомври 2023 г., но Румен Радев го върна за преразглеждане заради текстовете от законопроекта, с които се въвежда либерализация на енергийния пазар за битовите потребители. Втора точка трябваше да бъде разглеждане на измененията в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти.

От "Продължаваме промяната - Демократична България", "Възраждане" и БСП още вчера обявиха, че ще го бойкотират.

"Няма да се прави повторна проверка на кворума", каза председателят на парламента Росен Желязков.

След като парламентът не събра кворум, той обяви, че в 13:00 часа ще има председателски съвет, на който ще бъдат обсъдени теми, свързани с националната сигурност и изборния процес, както и решения, засягащи консолидацията на отговорните институции за гарантиране на избирателните права на гражданите. Той посочи, че казусът е обсъден и преди началото на насроченото заседание, на председателски съвет от 11:30 ч., на който са присъствали ГЕРБ-СДС, ДПС, "Има такъв народ" (ИТН) и "Възраждане".

Скоро след това от "Има такъв народ" обявиха, че на председателския съвет е изнесен доклад на ДАНС, според който заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнев е записал хеш кодовете на машините за гласуване, така опорочавайки вота, заради което поискаха ареста му.

Хронология на проваленото заседание

В началото на октомври депутатите приеха изменения, в според които Националната електрическа компания от 1 юли 2024 г. следва да престане да бъде обществен доставчик и да се премахнат квотите на производители за регулирания пазар. Регулираните цени за крайните битови потребители ще се прилагат до 31 декември 2025 г.

Държавният глава Румен Радев предупреди, че заличаването на фигурата на обществения доставчик и премахването на енергийния микс може да предизвика спиране на производство на електрическа енергия от Топлоелектрическа централа "Марица-изток 2" и да застраши функционирането на "Мини Марица-изток" още в средата на следващата година.

Снимка: БТА

В понеделник депутатите от парламентарните групи, подкрепящи правителството на академик Николай Денков, проведоха среща във връзка с предложението на ГЕРБ-СДС за отпадане на дерогацията за "Лукойл".

След срещата изявление пред медиите направиха представителите на ГЕРБ-СДС и ДПС, които обявиха, че представителите на кабинета са получили уверение от "Лукойл", че ще внесат дължимите данъци. Подкрепящите кабинета парламентарни сили ГЕРБ СДС и ДПС настояха, че ако не бъдат внесени дължимите от "Лукойл" данъци в размер на над 500 млн. лв., ще внесат предложението за отнемане на дерогацията.

Снимка: БТА

От парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" заявиха, че няма да участват в заседанието днес. Във вторник апелираха председателят на парламента да не свиква извънредно заседание, за да не се използва трибуната на парламента предизборно. Според тях няма пречка ветото и въпросните промени в законодателството да бъдат гласувани на редовно заседание след местните избори.

От "Възраждане" също заявиха, че няма да влязат в пленарната зала за извънредното заседание. Те апелираха към колегите си от "БСП за България","Има такъв народ" и ПП-ДБ, също да не участват в заседанието.

За БТА Тошко Йорданов, председател на парламентарната група "Има такъв народ", заяви, че ще участват в извънредното заседание на парламента.

От "БСП за България" обявиха вчера, че няма да влязат в парламента и няма да направят кворума за провеждане на извънредното заседание.

А според Делян Добрев от ГЕРБ-СДС от днешното заседание ще си проличи кои парламентарни групи са "на хранилка" от "Лукойл" и кои не. Думи, за които пък премиерът Николай Денков каза, че ще го съди, защото в изкарването си за хранилката Добрев визира и министри, без да уточни кои.

Снимка: БТА