Скупщината в Белград гласува новото сръбско правителство с премиер Ана Бърнабич, на която това е трети мандат, предаде "Данас". Премиерът и министрите положиха клетва в сряда. В кабинета влизат представители на Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич, на Социалистическата партия и на други коалиционни партньори.

В подкрепа на новото правителство гласуваха 157 от присъстващите 225 депутати, против - 68, въздържали се няма. То е съставено от 28 министри, трима от които са без портфейли. Опозицията, която гласува против, заяви, че кабинетът е твърде голям и скъп.

Министър на отбраната е Милош Вучевич, министър на финансите - Синиша Мали, министър за европейска интеграция - Таня Мишчевич, министър на вътрешните работи - Братислав Гашич.

Изборът на новото сръбско правителство идва почти седем месеца след изборите през април, отбелязва агенция Ройтерс.

В речта си след полагане на клетва Бърнабич заяви, че Сърбия трябва да се позиционира правилно и да запази стабилността си.

Премиерката изтъкна, че страната продължава по европейския си път. В същото време обаче Белград иска и неселективно зачитане на международното право, посочи тя. Основна задачи на предишното правителство беше здравеопазването, сега това е енергетиката, заяви Бърнабич.

Правителството планира да инвестира 12 милиарда евро в енергийни проекти, включително нефтопроводи и газопроводи и да увеличи капацитета за производство на електроенергия. Бърнабич посочи довършването на интерконектора с България като възможност Белград да внася втечнен газ от терминалите в Гърция.

Тя каза още, че Европейският съюз е "стратегическата дестинация" на страната.

Сърбия осъди нахлуването на Русия в Украйна в ООН, но отказа да се присъедини към санкциите срещу Москва, въпреки че ЕС я призова да го направи.