В сряда Дяконеску обяви, че отменя посещението си в Холандия, в рамките на което бе предвидено да представи в Хага напредъка на Румъния в областта на правосъдието. Румънското външно министерство посочи, че повод за отменянето на визитата е докладът на холандското външно министерство, изпратен в холандския парламент и публикуван в холандските медии.
Според документа Румъния и България все още правят твърде слаби усилия за справяне с корупцията и организираната престъпност, а начинът, по който администрират еврофондовете, има недостатъци. Румънското външно министерство определи доклада като "недружелюбен" и "несъответстващ" на нормалните отношения между две членки на ЕС.
По-късно, след като разговаря с холандския министър на външните работи Максим Ферхаген и с холандски дипломати, Дяконеску промени първоначалното си решение и замина за Холандия.
Румънският външен министър и холандските депутати от Комисията по европейските въпроси в Камарата на представителите имаха работен обяд, продължил час и половина, след който депутатите дискутираха мониторинговия доклад на Европейската комисия за правосъдието в Румъния.