Това съобщиха световните агенции, на които се позова БТА.
"Иран наруши прекалено много от своите международни ангажименти", заяви Обама, след като се срещна с Медведев в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.
Въпреки традиционния скептицизъм на Русия към налагането на санкции срещу Иран, Медведев даде да се разбере, че Москва е готова да подкрепи по-строги наказателни мерки срещу ислямската република, ако тя не съдейства за разрешаването на ядрения проблем.
"Руската позиция е проста: санкциите рядко са продуктивни, но в отделни случаи са неизбежни. Това е въпрос на избор. Във всеки случай ние сме готови да продължим сътрудничеството със САЩ по въпросите, свързани с мирното използване на ядрената енергия", заяви Медведев.
Той каза още, че светът трябва да предложи стимули на Иран, които да му помогнат да вземе правилното решение по отношение на ядрените оръжия, които не бива да притежава.
"Нашата задача е да поддържаме система от стимулиращи мерки, които да позволят на Иран да развива атомна енергетика за мирни цели, но няма да му позволим да създаде ядрени оръжия", заяви руският президент.
Обама подкрепи тези думи на руския си колега.
"Това трябва да се реши по дипломатически път и аз вече съм поел ангажимент да преговарям сериозно с Иран, за да решим проблема", каза американският президент. На 1 октомври в Женева ще се състои среща на външните министри на шест страни, сред които Иран, САЩ и Русия, на която участниците ще се опитат да постигнат напредък в разрешаването на ядрения спор. Обама предупреди, че ако на нея не бъде постигнат задоволителен резултат, ще подкрепи засилване на санкциите срещу ислямската република.
Същевременно Техеран, чрез външния си министър Монушер Мотаки, нарече опитите за допълнителни санкции "губеща политика". "Ако толкова искат още веднъж да опитат вкуса на провалената политика, тяхна си работа", казал Мотаки на британския си колега Дейвид Милибанд в разговор в рамките на 64-ата сесия на Общото събрание на ООН. За "крути санкции" срещу Иран призова и израелският премиер Бенямин Нетаняху в интервю пред NBC. Попитан за хипотетични израелски въздушни удари срещу ирански инсталации за обогатяване на уран, Нетаняху отговори: "Не работя с хипотези".
В своята реч пред общото събрание на ООН Ахмадинеджад изобщо не засегна темата за ядрения спор между Иран и западните сили заради ядрената програма на Техеран. Той обаче увери, че Иран е готов да стисне всяка ръка, която му е подадена честно и обяви, че Техеран е решен да участва в изграждането на устойчив мир и сигурност по целия свят и за всички държави, като същевременно защитава своите справедливи и законни права.
Президентът представи Иран като закрилник на бедните развиващи се държави и разкритикува остро необуздания капитализъм, който според него е достигнал края на жизнения си път и ще последва съдбата на марксизма.