Това каза пред журналисти в Министерски съвет регионалният министър Лиляна Павлова.
Тя напомни, че става дума за 100 процента безвъзмездно финансиране от държавата на санирането, предаде БТА.

Предвижда се да бъде направена пълна изолация на сградата, подмяна на дограми, на хоризонтални и вертикални щрангове, на покриви, общи части и при нужда конструктивно обследване на сградата. Всяка сграда ще получи и технически паспорт, обясни Павлова.

Министърът напомни, че в страната има общо 70 259 сгради панелно и стоманобетонно строителство с 1,123 млн. жилища. От тези жилища 98 на сто са в 28 големи града, където са и 82 на сто от всички сгради от този тип строителство.

Павлова обяви, че по Национална програма за саниране на жилищата ще се започне с големите сгради с най-малко 36 апартамента.

Целта е обаче солидарна програма, която да обхване всички жилищни сгради. Средно една сграда излиза около 200 хиляди лева. Предстои да финализираме точното методическо указание за това как да се избират изпълнителите, обясни Павлова, цитирана и от "Фокус".

По думите й, собствениците на жилище, които вече са си санирали апартамента или са си сменили дограмата, няма да ги сменят отново. Единствено, ако изолацията не е достатъчно дебела, тя ще се надгражда, а цветът на цялата сграда ще се унифицира.

"Поставянето на слънчеви панели и ползването на други възобновяеми източници на енергия ще се насърчава", каза още регионалният министър.

Как ще става санирането

Етажната собственост има ангажимент да регистрира сдружение на собствениците и да заяви интереса си за желание за включване в програмата пред общината.

Като се получи одобрение от общината, етажната собственост трябва да даде съгласие от нейно име общината да извърши ремонта и санирането на сградата.

Общината ще избира енергийните одитори и изпълнители. На принципа на инженеринга ще се избере изпълнител, който да проектира и изпълни строително- монтажните работи, каза министър Павлова.

Как ще се финансира

За да работи програмата, държавата ще осигури 1 млрд. лева държавна гаранция за Фонда за саниране на жилищни сгради, което е заложено в Бюджета за 2015 г.

Министерството на финансите ще предостави държавната гаранция за 1 млрд. лева на Българската банка за развитие (ББР). Чрез промяна в ресорен закон ББР ще създаде Фонд за саниране на жилищните сгради, чрез който чрез държавната гаранция да се привлече финансов ресурс от международни и други финансови институции, с които да се финансира програмата за саниране, обясни Павлова.

ББР ще предостави този ресурс през общините на сдруженията на етажната собственост на всяка сграда, която иска да участва в процеса.