На събитието присъстваха министрите на отбраната и вътрешните работи Аню Ангелов и Цветан Цветанов, но премиерът Бойко Борисов не дойде, както беше обявено предварително от Министерски съвет, предаде "Фокус". Причините за отсъствието му не бяха съобщени.

С-27J “Спартан” е най-новият самолет на българските ВВС, на въоръжение от 2007 г. Предназначен е за изпълнение на транспортни и специални задачи в различни конфигурации. От въвеждането му в експлоатация се изпълняват задачи по превоз на войски и товари, полети за десантиране за нуждите на ВВС, СВ и ВМС.
Машината обаче се използва и за превоз на органи за трансплантация и медицинска евакуация, специални задачи за нуждите на МВР, както и участие в международни учения. Планира се със самолетите да бъдат извършвани и някои от ротациите в Афганистан.

"Спартан" беше използван и в разрешаването на заложническата криза в Сливен преди дни, когато с него бяха превозени барети и психолози.

Първият C-27 J "Спартан" беше приет на въоръжение на 13 ноември 2007 г., а вторият - на 18 декември 2008 г. Третият и последен самолет беше доставен на 15 март т.г. През март италианският изпълнител "Алениа аеронавтика" завърши и предаде и показания днес логистичен център с хангар за поддръжка на самолетите, съобщи БТА.
"С приемането на въоръжение на третия "Спартан" ние приключваме тази сделка и имаме три великолепни нови транспортни самолета", заяви военният министър.

Самолетът струва около 20 млн. евро, част от тях бяха платени с внесените предварително авансово 20% от стойността на последните предвидени по договора два самолета, уточни Ангелов. В момента за трите самолета има два екипажа, готви се още един. Два от самолетите могат да бъдат използвани, третият е за ремонт, за който ще са нужни около 1,5 млн. лева.  По отношение на поддръжката на самолетите министърът отбеляза, че по договора има 25 млн.евро, които биха стигнали евентуално за 6 години, но се цели по-дългосрочен договор - за следващите десет години.

Началникът на ВВС генерал-майор Константин Попов уточни, че стойността на изградения хангар за поддръжка е 8,3 млн. евро.

В края на февруари 2006 г. тогавашният министър на отбраната Веселин Близнаков и шефът на "Алениа аеронавтика" Джовани Бертолини подписаха договор за доставка на нови транспортни самолети за нуждите на българските ВВС. Предвиждаха се пет спартана, като сделката беше обявена за 91 млн. евро. Впоследствие обаче те бяха редуцирани на три.