Лидерът на италианската крайнодясна партия "Лига" Матео Салвини призова привържениците си да излязат на голяма демонстрация в Рим на 19 октомври, предаде Франс прес.

Салвини, който предизвика края на управляващата коалиция между своята формация и антисистемното Движение "Пет звезди", се оказа изолиран от властта, след като досегашните му партньори постигнаха споразумение за коалиционно правителство с левоцентристката Демократическа партия.

Вчера президентът Серджо Матарела официално възложи на досегашния премиер Джузепе Конте да състави ново правителство. След това Салвини се обърна към опонентите си с думите: "Няма да се спасите от мен с малката си дворцова игричка, не се признавам за победен."

Той се закани неговата партия "Лига" да си върне водещото място на политическата сцена. Според него новото италианско правителство е творение на Брюксел.

"Те няма да изкарат много време, ние вече се подготвяме. Не могат да лишат италианците от правото да гласуват", изтъкна Салвини.

Той предупреди, че тези, които биха се изкушили да отменят прокараното от него законодателство срещу незаконната имиграция, ще нанесат вреда на италианския народ.

Салвини обеща да организира през идния месец и октомври демонстрации в защита на демокрацията, правото на глас и нормативните правила.

Салвини е аут, но може да се върне

Провалът на досегашната популистка коалиция в Италия е доказателство за това, че политическите съюзи, които се крепят единствено на кухи лозунги и абсурдни обещания, просто не могат да управляват трайно. Това е тежък удар за популисткото течение в Европа. В Австрия дясното правителство катастрофира именно заради неотстъпчивостта на популистите. В Гърция лявопопулистка партия се задържа четири години на власт, но пък това лято загуби изборите. В Унгария и Полша обаче десните популисти все още са на власт, отбелязва Дойче Веле под заглавие "Салвини е аут, но може да се върне".

В Италия популисткото движение "Пет звезди", което излезе на сцената като "антисистемна партия", след по-малко от година и половина във властта успя да се превърне в част от истаблишмънта. Коалицията със социалдемократите изпраща "Пет звезди" в реалността на парламентарната демокрация. Лидерът на популисткото движение Луиджи ди Майо не влиза в тази коалиция от убеждение, а защото се опитва да спаси собствената си кожа и да осигури оцеляването на неговата хаотична дружина. Според правилника на неговата партия, при нови избори Ди Майо няма да има право да се кандидатира за мандат. А проучванията показват, че при евентуален вот "Пет звезди" ще се срине до третото място. В момента партията е с най-много депутати в парламента. Във властовия покер и пазарлъците за постове Луиджи ди Майо не се различава кой знае колко от останалите партийни лидери в Италия. Ще бъде интересно да разберем дали партийната база на "Пет звезди" ще предприеме тази промяна - да отдалечи движението от позициите на популизма. Впрочем, договорената нова коалиция има да преодолява още едно препятствие - онлайн-гласуването на "Пет звезди" през следващите няколко дни.

Матео Салвини, спечелил одобрението на повечето италиански избиратели с твърдия си курс срещу бежанците и откровените си дяснопопулистки призиви, може и временно да е аут, но той далеч не е победен. Да, крайнодесният "капитано" искаше нови избори, а една нова лява коалиция изобщо не влизаше в сметките му. Но пък сега повечето политически наблюдатели са на мнение, че този принудителен съюз от "Пет звезди" и социалдемократите, които между другото също са изпокарани помежду си, няма да издържи дълго - може би половин или най-много една година. След това новите избори ще бъдат неизбежни. Дотогава Салвини може да използва времето за това, което умее да прави най-добре: да води предизборна кампания. В допитванията той продължава да води пред всички останали.

Сега Европа може да си отдъхне за малко: с новото правителство вероятно ще бъде възможно да се преговаря за една по-разумна финансова политика. А ЕС може да се опита да убеди новия вътрешен министър да отвори италианските пристанища за спасяваните по море мигранти, както и да спечели Рим за механизма за разпределение на бежанците в страните от Общността. Със Салвини такъв разговор не беше възможен. Той използваше раздухваната "криза с мигрантите" за предизборни цели, за да се представи като силен лидер. Новата управляваща коалиция в Рим явно ще бъде малко по-проевропейски ориентирана. Макар че безпартийният премиер Джузепе Конти, който изглежда ще запази поста си, не е сред особено добрите приятели на ЕС. Но пък през втория му управленски мандат това може и да се промени.