"Предсрочните избори са съвсем нормална практика. Сега се прибрах от Великобритания и там може да си случи, и в Испания също се говори. Това не бива да ни плаши, то е част от демократичните процеси", това заяви Симеон Сакскобургготски пред журналисти за опасността от предсрочни избори у нас, цитиран от "24 часа".

По думите му, разбира се, за предпочитане е мандатите да са цели. Той добави, че няма да дава себе си за пример, но правел констатация, че неговото правителство и това на Сергей Станишев, а преди това и на Иван Костов, са изкарали пълни мандати.

Запитан защо според него нито едно правителство след това не е изкарало пълен мандат, царят обясни, че за сметка на това има премиер, който повтаря мандата си, което не се е случвало в най-новата ни история.

"България не е единствената страна, където има оставки, това се случва и в по-зрели е стари демокрации и не заслужава да се коментира много. Но, когато има нещо, което може да прозвучи като нестабилност, това се отразява винаги в чужбина", допълни Сакскобургготски.

Снимка: БТА

Затова, според него, трябва да има поглед и навън - за инвестициите, защото капиталът търси спокойствие, предсказуемост и система, която да е изрядна. 

Той заяви още, че не трябва да гледаме на нещата в момента и на парче, когато новината е топла, а да се гледа в перспектива, да се разбере какви ще са ходовете. Винаги трябва да се гледа в по-общ план, допълни Сакскобургготски.

Той отказа да коментира дали ще се състои среща между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, като обясни, че това са технически въпроси. По думите му винаги, когато има желание за диалог от двете страни, нещата се преодоляват в името на доброто на страната.

На въпрос дали трябва да има президентска република, царят напомни, че решението за парламентарна е от Велико Народно събрание.

"За да се промени, ще иска немалко усилия. В крайна сметка зависи от желанието на мнозинството. Има страни, където се практикува президентска република, но в повече съжителстват двете форми и без на има някакво съревнование", коментира Сакскобургготски още.

И подчерта, че като премиер е имал добър контакт с президента. 

Той направи тези коментири, след като валидира марка с лика на баща си Борис III по повод 100 г. от възкачванито му на престола. Заедно с него печатът в Централна поща натиснаха транспортният министър Росен Желязков, директорът на пощите Деян Дънешки и шефът на Съюза на филателистите Спас Панчев.

Снимка: БТА

"Важното е да се помни историята, да се гордеем с нея и да я уважаваме. Често съм го казвал, макар да оставам глас в пустинята, че ако нямаме ясна представа за миналото си или го изопачаване според предпочитания и убеждения, трудно е да мислим за бъдещето, защото няма на какво да се опрем", каза Сакскобургготски.

Той се радвал, че се отдава внимание на ролята на цар Борис III, за да може младите поколения да имат самочувствието, че е имало монархия в България. Според него и във Франция, и във Великобритания, помнят и уважават историята си.

"Наследих баща си през 1943 г. и миналата седмица на банкета на кралица Елизабет си дадох сметка, че съм ветеранът на Европа", сподели още царят.

И уточни, че е бил сложен да седне вдясно от кралицата, защото бил най-стария по чин, както изисква протоколът.

"Благодарен съм, че съм мост между това време и модерна България. Тези събития не само ознаменуват паметта, но помагат по различен начин да се запознаваме и докосваме до делото и жизнения път на цар Борис III", заяви пък министър Желязков.

Марката представя младия цар Борис на фона на двореца. Неин художник е проф. Тодор Варджиев.