Без да посочи конкретни цифри Ангелов подчерта, че промяната на числеността на армията ще е резултат на нови или укрепени вече съществуващи отбранителни способности, както и на освобождаване от ненужни такива, предаде БТА.

По предварителен разчет на работните групи намалението на числеността на армията може да бъде между 3000 и 5000 щатни длъжности от сегашния щат на армията. Това съобщиха по-късно от Министерството на отбраната, цитирайки военния министър Аню Ангелов, предаде БТА.

Неотдавна, във връзка със съкращенията в повечето бюджетни структури, стана ясно, че в администрацията на Министерството на отбраната реално са съкратени 357 служители. От бившата изпълнителна агенция "Социални дейности" са съкратени 161 служители, с 40% е намален съставът на Института по отбрана, с толкова ще бъде намалена и администрацията на висшите военни училища.

Очертава се възможността за съществено реорганизиране на командната структура на българската армия, посочи днес военният министър. Идеята е с една и съща структура да бъдат изпълнявани както мирновременни задачи, така и задачи в условия на кризи и във време на война.
Предстои и преструктуриране на бойните поделения на армията, ще има окрупняване в сухопътните войски. Вероятно с една бригада ще бъдат намалени бригадите в пехотата.

Във ВМС ще се лишим от един род войски - единствената ни подводница, предстои и сваляне от въоръжение на някои кораби с изтекъл ресурс.

Във ВВС акцентът ще бъде върху по-голяма компактност на наземната противовъздушна отбрана, предислоциране в района до АЕЦ "Козлодуй" на поделение от зенитно-ракетните войски, както и сваляне от въоръжение на някои стари зенитно-ракетни комплекси, както и възстановяване на модернизацията във ВВС пред следващите 3-4 години.

Ще се променя и военното образование. Студенти, които завършат висше образование в различни университети, ще могат за три семестъра да придобият военно образование и да влязат като офицери в състава на армията. Запазва се и вариантът за обучение в продължение на пет години за придобиване на висше образование във военните училища.

Същевременно обаче България бъде включена в американската програма по подкрепа на нациите, които участват в операцията на ИСАФ в Афганистан. Затова ще се сформира батальонна бойна група с оборудването и въоръжение за около 20 млн. долара. Общо се предвижда да участваме с около 700 военни, но това включва сегашното ни присъствие в Афганистан, а не допълнително изпращане на толкова хора, обясни министърът и допълни, че рискът ще бъде по-голям в сравнение със сегашните охранителни действия.

По отношение на процедурата за придобиване на нов многоцелеви изтребител, министърът на отбраната обясни, че е имал редица срещи. В София сега са експерти от "Локхийд Мартин". До края на година ще дойдат представители на шведското правителство и на "Сааб", а през идната година - на "Юрофайтър" и германското правителство.

Аню Ангелов съобщи още, че е предложил за съгласуване нова кандидатура на президента за началник на военното разузнаване, съобщи БГНЕС. Той припомни, че първата кандидатура, която е предложил на върховния главнокомандващ, е била отхвърлена. Военният министър не пожела да каже кой е кандидатът, който е предложил. На въпрос доколко е вярна информацията, че това е комодор Валентин Гагашев, министърът на отбраната каза: "Явно имате информация – сами преценете вярно ли е или не”.
Директорът на военното разузнаване ген. Пламен Студенков подаде рапорт за напускане поради пенсиониране заради навършване на 58 години.