Бразилският президент Жаир Болсонаро обяви днес, че е готов да обсъжда международна помощ от Г-7 за справяне с пожарите в Амазония, ако френският му колега Еманюел Макрон "оттегли обидите си", предаде Франс прес.

"Най-напред г-н Макрон трябва да оттегли обидите си, които отправи срещу мен", каза пред журналисти Болсонаро, който имаше предвид обвиненията на френския президент, според които той е "излъгал" за ангажиментите си в областта на околната среда.

Болсонаро обвини Макрон, че поставя под въпрос суверенитета на Бразилия на фона на напрежението, предизвикано от бушуващите в Амазония пожари, предаде Асошиейтед прес.

Бразилският президент каза, че след като френският му колега оттегли думите си, ще "можем да разговаряме".

Размяната на остри реплики дойде, след като френският президент постави под въпрос искреността и решимостта на Болсонаро да защитава биоразнообразието. Той написа в Twitter: "Нашият дом гори. Буквално. Амазонската джунгла - белите дробове, които произвеждат 20% от кислорода на планетата ни, горят! Това е международна криза".

Последва обвинение от страна на Болсонаро, че френският президент е с "колониално мислене"...и така, неусетно, езикът загрубя.

Вчера Г-7 обеща 20 милиона долара помощ в борбата с огъня и за защита на тропическите гори в Амазония, освен 12-те милиона долара от Великобритания и 11 милиона долара от Канада, но от кабинета на бразилския президент отговориха, че няма приемат помощта от Г-7.

"Благодарим (на Г-7 за предложената помощ), но тези средства вероятно ще е по-подходящо да бъдат похарчени за залесяването на Европа", заяви началникът на президентската канцелария Оникс Лорензони.

Преди това обаче бразилският президент в словесната война с Макрон премина всички граници на дипломацията след като в неделя привърженик на Болсонаро публикува съобщение във Фейсбук, в което се подиграва с появата на Бриджит Макрон и я сравнява с първата дама на Бразилия Мишел Болсонаро.

"Сега разбирате защо Макрон напада Болсонаро?", написа той под не особено сполучлива снимка на 65-годишната Бриджит Макрон, която е с 28 години по-голяма от съпругата на Болсонаро - Мишел. А Болсонаро отговори във Фейсбук: "Не унижавайте човека, ха-ха".

Макрон реагира незабавно.

"Какво очаквате да кажа? Тъжно е, много е тъжно. Първо е тъжно за него, второ за бразилците. Мисля, че бразилските жени без съмнение се срамуват да прочетат написаното от техния президент. Мисля, че бразилците, които са велик народ, са малко притеснени от поведението му и очакват от него като президент да се държи прилично с другите", коментира той.

От клана Болсонаро си позволиха да стигнат още по-далеч. Президентският син нарече Макрон идиот, а министърът на образованието на Бразилия квалифицира френския президент като кретен, неспособен за управлява страна като Франция.

След целия порой от обиди днес бразилският писател Паулу Коелю се извини във видео на Франция за обидите на Болсонаро.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази подкрепа за усилията на бразилския си колега Жаир Болсонаро в борбата с пожарите в Амазония, предадоха световните агенции. Тръмп каза, че е опознал добре Болсонаро, който, по думите му, полага много усилия във всяко отношение във връзка с пожарите.

"Болсонаро върши добра работа за бразилския народ и не му е леко", отбеляза той и увери, че колегата му и Бразилия имат пълната и безрезервна подкрепа на САЩ.