Тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на ЦИК, с което бяха извършени промени в състава на коалиция "Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО". От съда информират, че делото е по жалба на "Атака".

С решението си от преди няколко дни ЦИК промени състава на коалицията, като заличи "Атака". Коалицията беше регистрирана за предишните избори.

Според съда са изтекли сроковете, в които може да се правят промени в състава на коалицията. Нещо повече - изборите, за целите на които е регистрирана коалицията, също са приключили. Затова ЦИК не може да извършва промени в състава на коалицията, мотивират се магистратите.

И обясняват, че според Изборния кодекс е необходимо към заявлението за промяна да се представи решение за напускане на коалицията. Освен това решението за промяна в коалицията е взето от двама, а не от тримата коалиционни партньори.

Решението на ВАС е окончателно.

Преди два дни, когато лидерът на "Атака" Волен Сидеров поведе протест срещу решението на ЦИК, заяви: "Аз не държа да бъда в коалиция с Каракачанов и Симеонов, напротив. Но те правят една незаконна стъпка - лишават "Атака" от членове в секционни и районни комисии".