Сидеров се призна за виновен за хулиганска проява и нанасяне на лека телесна повреда на полицай при инцидента през 2011 година пред Народното събрание, когато атакува и журналист с думите "Извини се, бе".

100-те часа общественополезен труд трябва да бъдат положени в рамките на една година, в извънработно време, предаде БТА.

Миналата седмица съдия Христинка Колева отказа да одобри споразумение на Сидеров с прокуратурата за 9 месеца пробация, защото според нея наказанието е твърде малко за извършеното от него. Лидерът на "Атака" и държавното обвинение сключиха ново споразумение – отново за пробация, но за една година, и 25% удръжка от заплатата.

Днес обаче параметрите бяха променени, предаде "Правен свят". Вместо да му се удържа от възнаграждението, съдия Вера Чочкова предложи Сидеров 1 година да полага безвъзмезден труд. И той, и прокуратурата се съгласиха, като Сидеров изрично поиска да чисти паметници на културата, които били много мръсни, особено в центъра на София. Съдът му обясни, че това по принцип решава пробационният служител.

"Работя за вашето благоденствие и творческата ви удовлетвореност" - с тези думи Сидеров отговори на въпрос на журналисти за размера на наказанието.

Той каза, че с удоволствие ще се грижи за паметници и сгради-културно наследство, които са "нашарени с графити", и посочи конкретно паметника на Съветската армия.

"Със сигурност ще бъде превъзпитан и ще бъда съвсем друг", коментира още лидерът на "Атака", като подчерта, че и досега е работил винаги в полза на обществото.

И сега щял да даде пример на други депутати.

След като приключи и последното му дело - за хулиганските действия на летището във Варна, той обещава "да обясни" как работи съдебната система.

"Логично е да съм неудобен, да ставам мишена и дори да бъда разследван от системата. Сбъднах мечтата на много хора, които искаха да ме видят осъден", каза лидерът на "Атака".

Вчера Сидеров и съпартиецът му Десислав Чуколов се признаха за виновни и осъдени за сбиването пред магазинче на ул. "Раковски" в София през октомври, при което също пострадаха полицаи.

Двамата поискаха споразумение за пробация по година и два месеца, но съдът наложи по-тежко наказание - две години пробация и 25% удръжки от месечната им заплата. Така, през този период, двамата депутати от "Атака" ще се срещат два пъти седмично с пробационен служител и ще полагат подпис по постоянен адрес.

Сидеров и Чуколов се споразумяха за подобни наказания и за инцидента в НАТФИЗ. Лидерът на "Атака" постигна споразумение и за случая в Батак преди в години. За тези случаи той пак бе осъден на общественополезен труд, но с уговорката, че вместо да работи, ще му удържат от заплатата.