Общо 215 са потребителите на услугата в дома за възрастни хора в Русе, 51 от тях са с положителни тестове за коронавирус, 22 са настанени в лечебни заведения, за съжаление двама души починаха, съобщи по време на брифинг в парламента министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Министър Сачева изказа съболезнования към близките на починалите.

От персонала, който е от 69 души, има шестима заразени. Общо са направени 123 теста.

Министърът посочи, че следят изключително внимателно ситуацията. Ако се вземе решение на ниво община, част от потребителите да бъдат насочени към друга сграда, ние имаме готовност да покрием разходите за това. В случай, че има недостиг на персонал също сме готови да командироваме служители, увери Сачева.

Очакваме и община Русе да създаде необходимата организация, коментира министърът.

"Случаят в Русе е втори такъв пробив. До момента имаме 16 хиляди души в институции, над 10 хиляди души персонал, който се грижи за тях. До сега ние поддържахме изключително ниски нива - 56 бяха заразените до миналата седмица и с изключение на случая в Кула, когато имахме 15 смъртни случая, нямахме друг пробив, посочи Сачева.

Тя отправи апел към всички кметове да бъдат изключително внимателни що се отнася до организацията на работа, до необходимостта от осигуряване на допълнителни предпазни средства, дезинфекция, строги мерки по отношение на посещенията в домовете за стари хора.

Светлана Ангелова от ГЕРБ коментира, че ситуацията е изключително тежка. По думите й това е най-големият дом в област Русе и заяви, че Община Русе и ръководството й са подценили ситуацията и са допуснали това разпространение на заразата.

От думите на Сачева и Ангелкова стана ясно, че има нагласа сред служителите в дома да напуснат, оплаквали се и от лоши условия на работа. Двете бяха категорични, че ситуацията с огнището в Русе в "изтървана" и всички други области трябва да внимават да не се случи и при тях това.

Какво показват данните на Оперативния щаб

Междувременно от Областния оперативен щаб съобщиха, че  още осем души от дома за възрастни хора "Възраждане" в Русе са установени с коронавирус през последното денонощие. Така броят на диагностицираните с COVID-19 от социалното заведение вече е 57. 86-годишна жена от дома, настанена в Университетската болница "Медика" с коронавирус, е починала вчера. Така смъртните случаи на заразени от социалното заведение вече са два. В началото на седмицата в УМБАЛ "Канев" почина мъж на 80 години, който беше интубиран. Шестима души от останалите 55 заразени са от персонала, а 49 са възрастните потребители. До вчера са взети общо 164 проби за PCR-изследване на живеещи в социалното заведение. Очакват се резултатите на 92-ма души.

ТЕЛК-решенията за над 13 600 души са удължени

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева потвърди във времето на парламентарния контрол, че до 31-ви октомври служебно са удължени решенията на ТЕЛК за над 13 600 души и те няма да имат проблеми с изплащането на обезщетенията им.

Министър Сачева добави, че има спад за юли за новорегистрираните безработни, като над 107 000 са постъпили на работа.

Сачева заяви готовност мерките за справянето с Covid-19 в сектор "Икономика" да продължат своето действие до края на годината.