След вота на недоверие ще има решение за оставките на тримата министри - Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов. Това каза в студиото на "Лице в лице" по bTV социалният министър Деница Сачева.

Премиерът Бойко Борисов поиска оставките на министрите миналата седмица.

Решението беше взето след среща на председателя на ПП ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов с областните координатори на партията с мотива - опровергаване на внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски.

За протестите Сачева каза, че е важно да се разделят групите, защото според нея, има хора, които се опитват да използват енергията на демонстрациите за политически цели.

"Отровното трио ли са водачите на протеста, те са просто аватари на провалени политици и на бягащиот правосъдието", попита социалният министър Деница Сачева.

"Отправят се заплахи към легитимно избрано правителство - "идете си с мир, иначе..". Ще ни окачват на бесилките ли? Не смятам, че трябва да толерираме уличното правосъдие.

Триото злоупотребява с протестите за лични цели", сигурна е тя.

Сачева обясни, че не е чула конкретни искания.

На протестите има млади хора, които искат по-добро бъдеще и имат идеи, винаги съм отделяла тези протестиращи от другите и съм на мнение, че трябва да се изслушат, но засега няма конкретни теми, добави Сачева.

За младите може да направим повече, за тях ще се опитваме да развиваме иновации, екология, дигитализация. Това са теми на бъдещето, не сме чули визия за бъдещето, ако говорим за тези протести, очакваме конкретни искания, каза още социалният министър.

Според нея предстои тежка зима както в здравен аспект, така и в социален, защото безработицата може да има високи нива през октомври и ноември, поясни Сачева.

Затова тя заяви и че е важно да има стабилно правителство, което да изработи механизми за справяне с проблема.

Сачева засегна и темата, свързана с клипа, на който се вижда как майка бие малкото си дете.

"Родителските конфликти са най-тежките, има много емоции. Упражнявано е психическо насилие. Реакцията ни бе светкавична, буквално 20 минути след сигнала - детето е изведено в приемно семейство. Сега то се храни нормално, играе си". 

В момента се работи с бащата и по-широкия кръг от роднини, за да може да се върне в семейна среда.