Драги колеги, вие сте използвани, използвани сте за това "да вдигнете температурата на напрежението", така че правителството да падне, заяви министърът на транспорта Николай Събев в предаването "120 минути" по бТВ в разговор за протеста на превозвачите, като уточни, че се обръща към българските шофьори.

На въпрос кой ги използва, Събев отговори:"Петата колона" - хората които нямат интерес България да бъде независима от руските енергоносители и да има своя собствена независима политика".

За да разберем къде стоят превозвачите, какви са техните искания и защо, трябва да видим по-голямата картинка, а тя според мен е следната - благодарение на услужливостта на последните български правителства, България е заела незавидната роля да бъде "руска провинция" в Европейския съюз, коментира министърът. Ние сме първото правителство, което заяви, че повече няма да сме васали, от този момент цялата "пета колона", всички "спящи" агенти бяха активирани - започнаха масови протести, масови ходения по телевизиите на т.нар. политически анализатори, които защитаваха позицията, че България трябва да остане зависима от Русия, смята Събев. На фона на това превозвачите бяха използвани и те търсеха повод, допълни той.

Министърът каза, че превозвачите са информирани, че във финансовото министерство се подготвя пакет от антиинфлационни мерки, които да дадат стабилност на цените на енергоносителите в България, така че хората да имат относително нормални и стабилни параметри, за да могат да работят и живеят спокойно.

Той отбеляза още, че през 2021 г. само от акциз върху горивата българската държава е получила приходи в размер 2 милиарда 440 милиона лева. Ако правителството се съгласи да намали с 50 процента този акциз, означава, че трябва да приемем, че приходите ще бъдат с милиард и 220 милиона лева по-малко през тази година, посочи министърът. Тези милиард и 220 милиона лева намалени приходи от кого трябва да се отнемат - от учителите, от образованието, от лекарите ли, попита той.

Според него цените на горивата и предложението за 50 процента намаление на акциза е само повод, за да се опитат да блокират държавата. Тяхната цел е, блокирайки държавата, да затруднят работата на правителството и това правителство да падне. Тогава ще излязат тези, които защитават руския газ, руската зависимост, смята транспортният министър.