С пълно мнозинство общинските съветници в София приеха доклада на кмета Йорданка Фандъкова за повишаване с 10 процента на заплатите на шофьорите в градския транспорт от 1 април. В същото време, пред сградата на Столичната община, ватмани и шофьори заявиха, че не са доволни от приетото решение, съобщи БНР.

Те настояват основната заплата за водач на превозно средство да бъде 1250 лв. От 1-ви април съгласно решението на Общинския съвет, основната заплата ще бъде с размер 1150 лева.

Увеличението на заплатите няма да бъде за сметка на цената на билета за пътуване в градския транспорт, която остава непроменена, уточни преди заседанието заместник-кметът Дончо Барбалов.

"Основната заплата от 940 лева ще стане 1150 лева. Надяваме се да имаме новопостъпили в резултат на вече двукратното увеличение - на два пъти увеличение на заплатите - веднъж с 10 % от 1-ви февруари и реално сега допълнителното увеличение. Ако погледнем това допълнително увеличение, в автотранспорта означава около 17 % увеличение на заплатите на водачите. Заплатите са важни, но не са единственият стимул. Много важно е да имаме и по-добри условия за работа", обясни Барбалов.

Положеният извънреден труд в "Столичен електротранспорт" през януари е бил средно 28,7 часа, а пред февруари е паднал на 23 часа. В "Столичен автотранспорт" през януари положеният извънреден труд е бил средно 28,4 часа, през февруари пада на 25,6 часа. Въпреки спада на часовете, тези числа са над месечните норми. Директорите на двете дружества имат предписания и от Инспекцията по труда, и работят за намаляване на извънредния труд.