Парламентът избра Бойко Атанасов за председател на Комисията за финансов надзор (КФН). В гласуването участваха 134 народни представители и всички бяха "за".

Въпреки заканите на Веселин Марешки, че напуска парламента, депутатите от "Воля" осигуриха кворума в пленарна зала. Това стана при втората регистрация. При първата парламентът не успя да започне работа. Малко преди 9 ч. се проведе председателски съвет, като по неофициална информация следващата сряда ще се проведе среща между ГЕРБ и "Воля".

Бойко Атанасов бе единствен кандидат за председател на КФН, издигнат от лидера на "Атака" Волен Сидеров и група народни представители. Атанасов бе досегашен зам.-председател. След избора му за председател, той подаде оставка като зам.-председател и парламентът я гласува.

В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че Атанасов има 20-годишен професионален опит в сферата на публичните финанси и притежава необходимото образование и публична репутация да заеме длъжността. При изслушването си пред комисията Атанасов е очертал три основни цели пред КФН: създаване на стабилен екип от професионалисти; изграждане на прозрачна и навременна комуникация с обществото; осъществяване на изключително стриктен надзор по отношение на поднадзорните лица в трите основни направления, регулирани от КФН - капиталовите пазари, застраховането и пенсионните фондове.

След избора Атанасов благодари за доверието на народните представители. Ще нося пълна отговорност по осъществяване на изключително тежкия надзор по отношение на поднадзорните лица, които се регулират от комисията, каза той. "Ще оценявам доверието, което ми давате. Предстои ни много работа. Вярвам, че ще е в среда на колегиалност и активен диалог с бизнеса и институциите", каза още той.