"С подписите ни необходимите 48 гласа бяха събрани - Анкетната комисия за даването на българско гражданство на 114 лица, издирвани от Интерпол, ще бъде създадена. Освен ако на някой не му заповядат да си оттегли подписа. Ако не бяха подписите на нашите 12 депутати, нямаше да се създаде такава комисия", това заяви на брифинг в парламента лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки.

Преди месец от ДПС настояха в парламента да бъде създадена анкетна комисия, която да проучи информация за корупционна схема за придобиване на българско гражданство, защото, ако се окаже вярно, минира пътя на страната ни към Шенген,. Тогава Йордан Цонев заяви, че трябва да стане ясно кои български държавни институции са участвали в тази схема. Той уточни, че има информация, че над 114 души, издирвани от Интерпол, са получили българско гражданство, а във френските медии се говори за един министър и един вицепремиер, замесени в тази схема.

Той имаше предвид разследване на френския "Нувел обсерватьор" от месец март, в което се твърди, че български документи се дават срещу заплащане и схемата се покровителства от поне един министър и един вицепремиер националист. Юристи подготвяли папките срещу суми от 500 до 3000 евро. Премиерът Бойко Борисов знаел, но не смеел да наруши крехката подкрепа за правителството, се казваше още в материала.

"Твърденията на ДПС за участие на един вицепремиер и един министър в корупционни схеми за даване гражданство са общи приказки - трябват по-конкретни данни, за да се стигне до анкетна комисия", коментира тогава председателят на ПГ на Обединените патриоти и лидер на "Атака" Волен Сидеров.