От Столичната регионална здравна инспекция връчиха на Народното събрание констативен протокол, според който по време на пленарното заседание този ден част от народните представители, присъстващи в пленарната зала, са без поставена защитна маска за лице, съобщи парламентарният пресцентър.

Депутатите са нарушили въведените от министъра на здравеопазването със заповед от 22 юни временни противоепидемични мерки.

От инспекцията предписват да бъде предоставена информация /записи и други/ с цел установяване на лицата без поставени защитни маски на пленарното заседание.

Очаква се след установяване на лицата, РЗИ да се произнесе ще има ли санкции. 

Народните представители трябва задължително да носят маски, да спазват физическа дистанция, а парламентът да ограничи до минимум посещението на външни лица.

При установяване на неспазване на издаденото предписание нарушителите ще носят персонална административна отговорност.

Въпреки това обаче днес някои народни представители решиха да не си сложат маски. "Средата в парламента е рискова и това съм го казвал много пъти. Разстоянието между седалките е не повече от 20-30 см.

Ще трябва да се проведе разговор с ръководството на Народното събрание", каза на брифинг в Министерския съвет днес и здравният министър Кирил Ананиев. По думите му трябва да се измисли организация за присъствие в парламента при обсъждане и взимане на решения, така че да се осигури поне някакво отстояние на една седалка между народните представители. На въпрос ще има ли санкции за депутатите, които не носят маски, Ананиев заяви, че "прошка няма да има за никого" и нарушителите ще бъдат санкционирани.

Вчера бе глобен и самият премиер Бойко Борисов - за неносене на маска при посещението му в Рилския манастир.