Президентът на Русия Владимир Путин поздрави православните християни и всички граждани на Русия, които празнуват Възкресение Христово - Великден, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Този велик празник, олицетворяващ тържеството на живота, доброто и любовта, има огромно нравствено значение. Той пробужда вярата, надеждата, стремежа да се правят добрини, да се помага на ближния, се посочва в поздравленията на Путин.

Руският държавен глава и премиерът Дмитрий Медведев със съпругата си присъстваха на пасхалното богослужение в храма "Христос Спасител" в Москва.

Президентът на Украйна Петро Порошенко присъства на пасхални богослужения в три храма - на Украинската православна църква на Киевската патриаршия, на Украинската православна църква на Московската патриаршия и на униатската Украинска гръко-католическа църква, съобщи пресслужбата му.

В поздравлението си по случай Великден Порошенко не успя да мине без политика. Той не забрави да спомене тежката икономическа криза в Украйна, предизвикана от Русия. Представи прекрасни перспективи, които се откриват пред страната. Армията също бе спомената.

В Украйна действа Украинската православна църква на Московската патриаршия. В нея влизат 12 000 общини, като се смята, че към нея се числят 70 процента от православните украинци, което я прави най-голямата църква в Украйна.

Освен това през 1992 година бе създадена Украинската православна църква на Киевската патриаршия. Тя не е призната от нито една от каноническите православни църкви. В нея влизат около 5 000 общини.