Това съобщи на брифинг в Европейската комисия Марлене Холцнер, говорителка на комисаря за енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

„По междуправителственото споразумение, което бе подписано през 2008, ЕК не бе поканена, експерт не е виждал документа. То се нуждае от промени и трябва да бъде приведено в съответствие със законодателството на ЕС”, каза Холцнер пред журналисти в Брюксел, предаде БТА.
По думите й, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е говорил лично с Гюнтер Йотингер, че промени в споразумението ще има.

Искането да се предостави достъп на трети лица до газотранспортните мощности е в Третия енергиен пакет, одобрен от властите в ЕС в края на 2009 година. Официално третият пакет влиза в сила от март 2011 г., като е предвиден двегодишен адаптационен период.

България поиска съвет от Европейската комисия за подписването на споразумението за "Южен поток" с Русия и след като той бе даден, в него бяха направени съществени промени, каза още Холцнер.
По-рано днес премиерът Бойко Борисов обясни, че в петък и събота са проведени 3-4 разговора с Йотингер, за да се съгласува "Южен поток".

Холцнер отбеляза още, че "Набуко" остава приоритетен газов проект за Европейския съюз, тъй като източниците на газ трябва да бъдат диверсифицирани, което "Набуко" осигурява.

Тя не се съгласи с критиките, отправени от руския премиер Владимир Путин в София срещу Европейската комисия във връзка с енергийната й политика. "Исканото и налагано от нас в енергетиката се отнася не само до европейските енергийни компании, а е валидно и за енергийните компании от трети страни. Не делим компаниите на европейски и други", заяви тя.