Черно море стана руско езеро, каза по bTV ген. Съби Събев от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик”. Той обърна внимание на военния потенциал, който се изгражда в Черно море от страна на Русия.

„Там има например бомбардировачи Ту-22М със среден обсег, които могат да достигнат от 2500 до 3000 км. Има крилати ракети, които могат да са носители на ядрено оръжие с обсег 2500 км”, изреди генералът.

„Русия реално в радиус от 2500 км от Крим може да държи всички градове и държави в Европа под прицел при една кризисна обстановка”, каза още ген. Събев.

„Някой пита ли Русия защо изгражда този потенциал и срещу кого го изгражда?”, допълни той.

Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска премиерът Бойко Борисов да даде информация на парламента дали НАТО създава нови многонационални сили в Черно море.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов обясни по-късно, че няма такива планове, а министърът на вътрешните работи Валентин Радев отбеляза, че цялата информация за това какви учения се осъществяват на територията на страната и как участваме заедно като страна членка, я има в президентството. 

Преди два дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът не иска "нова Студена война" с Русия, но е бил принуден да засили патрулирането в Черно море.

„След като НАТО взе мерки в резултат на агресивното поведение на Русия от 2014 г. насам, по-разтревожени бяха прибалтийските държави и затова отначало фокусът на НАТО беше там, едва сега засилва малко присъствието си в нашия регион. Това означава, че има проблем с Русия. Колкото и у нас да считат хора, че ние нямаме никакъв проблем с Русия, нека да направят справка допустим ли е този сериозен дисбаланс, който съществува в момента там”, коментира ген. Събев.

Той също опроверга информацията в медиите за създаване на черноморска флотилия, като подчерта, че няма нищо ново и се изпълнява решението, взето от НАТО на срещата на върха във Варшава през 2016 г.

„Никой не говори за постоянно разполагане на кораби в Черно море, просто ще има повече визити на натовски кораби във военните пристанища на България и Румъния”.

Засилваме патрулите на кораби и самолети в черноморския район, потвърди и Йенс Столтенберг.