Тези решения са основани на неговите правомощия и мотивирани от националните интереси на страната, посочва говорителят на МВнР Бетина Жотева.

Изявлението е във връзка с реакция на руското външно министерство относно създаването в парламента ни на временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на България.

Говорителят на МВнР заявява, че изпълнителната власт в България не си позволява да коментира по подобен начин решения на руския парламент и не счита за проява на добър тон съответните изявления от страна на изпълнителната власт на друга държава.

Такива публични изяви дори биха могли да се разглеждат като потвърждение на съмненията, въз основа на които е предложено сформирането на цитираната комисия в Народното събрание, се посочва в изявлението на говорителя на МВнР.

В съвременната сложна международна среда бихме очаквали от Руската федерация конструктивно отношение и принос за решаването на най-важните международни проблеми, а не неуместен коментар за дейността на върховния законодателен орган на България, се казва още в изявлението.

Москва реагира остро на комисията, която българският парламент създаде, за да провери има ли намеса на Русия и Турция във вътрешните ни работи.

"Възниква опасението, че в българското общество, подхранвано от такива парламентаристи, може да започне „неомаккартизъм", каза по този повод говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.