Президентът Румен Радев пристигна днес на посещение в Република Германия по покана на германския държавен глава Франк-Валтер Щайнмайер.

Вижте снимки

В делегацията на българския държавен глава са включени представители на ръководствата на национално представителните работодателски организации в България, както и ръководството на най-голямата икономическа зона на Балканите "Тракия". В състава на делегацията са също и представители на бизнеса с вече установени партньорства в Германия в областта на алтернативните енергийни източници.

Визитата, която ще продължи до 17 май, започва със среща на държавния глава с представители на българската общност по-късно днес в посолството на страната ни в Берлин.

Българската общност в Германия е една от най-многобройните български диаспори в Европа. По официални данни в Германия живеят около 411 000 българи, като най-голям е броят им в провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Бавария. В Берлин българската общност наброява 32 095 души, сред които 9390 души са заети в сферата на услугите (ИТ специалисти, лекари), в производството и хранително-вкусовата промишленост.

Българите в Германия проявяват значителна политическа и гражданска ангажираност - на изборите, произведени миналата година, въпреки сериозните ограничителни мерки заради пандемията от Ковид-19 сред сънародниците ни в страната бе отчетена рекордна избирателна активност. През април 2021 г. на германска територия бяха разкрити 69 избирателни секции, в които гласуваха рекордните 35 161 български граждани. За изборите през юли 2021 г. в рекордните 116 секции гласуваха 31 611 души, а през ноември правото си на глас упражниха 26 152 души в 82 секции.

Към 2022 г. в Германия работят 21 български неделни училища спрямо едва шест български училища през 2009 година. Културно-просветна дейност развиват най-малко 35 български сдружения, включително родителски инициативи или академични сдружения, а български църковни общности освен в Берлин има в Бон, Кьолн, Хамбург, Пасау, Дюселдорф, Мюнхен, Лайпциг и др.

С разрастването на българската общност потребността от образователна и културна дейност на български език също нараства, а все по-големият брой на децата води до увеличаване на проблемите пред функционирането на българските неделни училища, като недостигът на места за обучение се усеща все по-остро.

За утре, 16 май, са планирани среща на президента Радев с германския му колега Франк-Валтер Щайнмайер, разговор "на четири очи" с федералния канцлер Олаф Шолц, както и среща с кмета на германската столица Франциска Гифай. В края на деня държавният глава ще участва в Германско-български бизнес форум, организиран от Германската индустриално-търговска камара в Дома на германската индустрия в Берлин.