Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до семейството и близките на вицепрезидента на България в периода 1997-2002 година Тодор Кавалджиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Кавалджиев почина днес на 85-годишна възраст.

"Ще запомним Тодор Кавалджиев с изключително скромния му, дори аскетичен начин на живот. С нас ще остане и неговото верую, че достойнството и стремежът към справедливост нямат политическа окраска", се казва в писмото на Радев.

Той подчертава, че като вицепрезидент Кавалджиев има своя важен принос за изграждането и укрепването на президентската институция и за утвърждаването на демократичното начало и висока политическа култура в страната.

"Личният и обществен път на Тодор Кавалджиев са отражение на сложния български XX век, наситен с противопоставяне и страдание за мнозина. Отредена му беше трудна съдба, но и силен характер, с който да я посрещне. До последно Тодор Кавалджиев странеше от почести и облаги и не се страхуваше да критикува недъзите както на опонентите, така и на своите съмишленици", заявява още в писмото си Румен Радев.

Опелото ще се състои в петък от 11:00 часа в църквата "Св. Седмочисленици" в София.