Президентът Румен Радев излезе с позиция относно искането на Русия за изтеглянето на НАТО от България и Румъния. 

"Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо и безпредметно. В страната ни няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна техника.

Суверенното решение за подобно постоянно присъствие или временно разгръщане принадлежи на България, в съответствие със съюзните ни ангажименти", се казва в позицията.

Радев е категоричен: "Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било."

По-рано днес в публикация на сайта на руското външно министерство се казва, че руските предложения за гарантиране на безопасността предполагат извеждане на войските от НАТО от България и Румъния, които са се присъединили към Алианса след 1997 година.

Премиерът Кирил Петков заяви от парламентарната трибуна, че България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО. Той призова Русия да остане ангажирана към конструктивния диалог за деескалация на напрежението, както и да работи за по-сигурна Европа, основаваща се на върховенството на правото и стриктно прилагане на поетите международно - правни ангажименти. 

В позицията на МВнР се посочва, че българската територия трябва да се разглежда като територия на НАТО, а Русия трябва да прояви уважение към нашия избор да бъдем член на Алианса.

Последваха реакции и на отделните политически сили.