Винаги съм отстоявал националния интерес, бъдете сигурни. Предстоящата среща е много важна, но повече ще говоря утре. Това каза президентът Румен Радев на историческия връх Шейновец в Източните Родопи, където бе отбелязан празникът на Свиленград, който съвпада с началото на Балканската война преди 109 години. Думите на Радев бяха по повод Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Бърдо, Словения, където държавният ни глава ще има среща с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и премиера на Република Северна Македония Зоран Заев.

Неслучайно тези непристъпни скали на връх Шейновец остават завинаги в нашата национална памет като "Малката Шипка". Поколенията ще помним, че именно оттук започна славният победоносен път на българската войска за свободата на поробените братя от Тракия и Македония, заяви в словото си Радев.

Паметникът-костница и днес ни напомня, че единството ни като народ е скрепено със саможертвата на най-достойните ни синове, добави Радев. Вярвам, че с ясна памет и признателност към миналото, и със самочувствие за бъдещето, ние като народ ще следваме тяхното свято дело за свободата и напредъка на родината, подчерта още държавният глава.

На 5 октомври 1912 година, първия ден на Балканската война, армията ни щурмува Шейновец и го превзема. В боя са убити 14 български воини. По-късно през деня предвожданата от ген. Никола Иванов войска влиза в Свиленград и освобождава града. В памет на жертвите свещенослужители отслужиха панахида на поклонението на върха.

Програмата на президента ще продължи в Свиленград, където той първо ще посети изложба в памет на поета Ивайло Балабанов, а по-късно ще поднесе и приветствие към жителите и гостите на града.