Важно е нашето умение да се доверяваме на младите хора, заяви в Свищов президентът Румен Радев. В къщата-музей "Алеко Константинов" той , заедно с вицепрезидентът Илияна Йотова и посланикът на Великобритания у нас Роб Диксън, участва в награждаването на български ученици, постигнали златно и сребърно ниво в Международна награда на херцога на Единбург.

Знаменателно е това, че за първи път тази награда се връчва извън София, в първия освободен български град в новата българска държава, нека с вас бъде свободният дух на творци, победители, на строители на модерна европейска България, каза в приветствието си държавният глава.

"Не по-малко важно от менторството на младите българи е нашето умение да им се доверяваме, вдъхновяващ и поучителен е примерът на тези млади хора, които проявяват своя голям потенциал за обществени промени", каза Радев и допълни, че знаещи, можещи, изискващи, те вече заявяват все по-открито своите ясни граждански позиции и показват решителност да отстояват тези свои позиции и убеждения.

В тази тяхна смелост е залогът за нашето бъдеще , подчерта президентът.

Снимка: БТА

На тържествената церемония присъстваха кметът на крайдунавския град Генчо Генчев, координаторът на международната награда за България Любомира Велчева, учители, директори и ментори на младите хора.

В България наградата е от шест години, като наградени са 350 младежи на различни нива. Наградата е програма за личностно развитие в която всеки млад човек може да предизвика себе си, да промени нагласите и да стане една по-добра версия на себе си, посочиха организаторите. Днес своите награди получиха 62 ученици от 12 училища, като най-голямата група е от Свищов.

След края на церемонията пред къщата-музей Алеко Константинов имаше две групи граждани, едните привърженици на държавния глава, други - с плакати, настояващи за неговата оставка. До стълкновения не се стигна.

Снимка: БТА