Свободата, демокрацията, човешките права са били заветните цели на много поколения, които са положили усилия и са направили саможертва в името на това да се радваме на тези ценности днес и това са най-високите достижения на нашата цивилизация, заяви президентът Румен Радев, който изнесе в рамките на посещението си в Гърция лекция пред Европейската организация за публично право на тема "Универсални човешки ценности и върховенство на закона: стълбове на европейското развитие".

Когато говорим за нашите ценности, трябва да признаем, че те далеч не се прилагат перфектно и далеч не се постигат напълно, отбеляза Радев. Обаче, в днешния свят на несигурност, на растящи предизвикателства и бързи трансформации, тези ценности остават нашия морален компас и си заслужават всяко усилие, допълни той.

По думите му европейските ценности исторически са довели до принципите на върховенството на закона и държавата на социалното благоденствие. Европа е уникално геополитическо пространство и съответен модел на общество, което цели да осигури връзката между пазарната икономика и възможно максимална защита на човешките и социални права, отбеляза Румен Радев.

Историята е доказала, че за политиците е предизвикателство да управляват държавата демократично, оценявайки всяка крачка, която правят през призмата на защитата на свободата, човешките права и върховенството на закона, посочи още държавният глава, като коментира, че това е най-трудният начин на управление. Всяко едно политическо решение трябва да съответства на ръководните ни принципи. Затова, понякога изглежда, че в Европа сме бавни и неефективни, допълни той.

Според него някои геополитически или регионални сили, които не са обвързани или ограничени от нуждата да спазват тези принципи, са по-бързи и по-ефективни в краткосрочен аспект, когато взимат решения. Той ги сравни с "бегачи на къси разстояния", които се възползват от предимството на бързия старт. Човешкото развитие, обаче, не е спринт, а маратон, ние ще спечелим в дългосрочен аспект, тъй като имаме много по-силна морална основа, базирана на нашите ценности, смята Румен Радев.

Той посочи, че законът трябва да насърчава и защитава ценностите, а законодателството може да бъде поправяно така, че по-добре да служи на тези ценности. Радев постави въпроса кой подход е по-честен, морален и полезен за обществото - трябва ли законодателството да следва социалните развития като легализира процесите и поведението в истинския живот, или социалните развития трябва да следват и спазват моралните принципи, включени в законодателството. Смятам, че на първо място и над всичко са нашите ценности, посочи държавният глава.

Той обясни, че в България продължава конституционен дебат дали конституцията ни все още съответства на социалното и политическо развитие на страната ни, имаме ли нужда от чисто нова конституция или поправките в съществуващата ще бъдат достатъчни. Независимо какъв е подходът, трябва да избягваме всякакви опити да подчиним конституцията на институционални, партийни или лични интереси, заяви президентът.

Румен Радев коментира още, че днес Европа преживява трудни времена. Той отбеляза, че нашите общества са формирани от модел, който гражданите ни контролират по-добре на национално, отколкото на европейско ниво. Затова са необходими по-нататъшни реформи на регламентите на ЕС, които трябва да са основани на експертен и научен подход, смята държавният глава.

Президентът подчерта, че нашите общества са изправени и пред предизвикателства, които не са свързани само с европейския ни проект, но имат и глобално измерение. В ерата на бързото развитие на технологиите и изкуствения интелект, ние трябва да моделираме развитието им по такъв начин, че те да служат на нашите принципи и да гарантират човешките права. Загубени сме като цивилизация ако допуснем обратния процес - технологиите да господстват над нашите ценности и принципи, предупреди държавният глава.

Румен Радев отбеляза ролята на Европейската организация за публично право, като посочи, че второ поредно десетилетие тя високо носи факела на върховенството на закона и насърчава спазването на човешките права. Не става въпрос само за публично право, става въпрос за ценности, които са дълбоко вкоренени в основата на нашия ЕС, които ни обединяват и ни правят по-силни и успешни, каза той. Жизненоважно е да защитаваме тези ценности днес, когато глобалните технологии и влошаващите се политически и социални противоречия господстват в обществата ни, заяви държавният глава и допълни, че именно затова ролята на Европейската организация за публично право расте на фона на този политически пейзаж.