Решаването на кризите изисква решителни действия и приветствам отговорните действия на правителството за доставките на газ, заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

В отговор на въпрос, коментирайки ситуацията в енергетиката и газовите доставки, Радев каза, че "определени посредници и лобисти просто губят нервите си при самата мисъл, че е възможно да им се отнеме възможността да печелят от кризата, която правеха до момента, от криза, която те самите предизвикаха".

Там, където пиарът е бил повече от работата, наследството винаги е тежко. Така беше след кабинета "Борисов", който разхвърля едни тръби по полето и те ръждясваха, така е и след кабинета "Петков", е мнението на държавния глава.

"Домакинствата и бизнеса искат евтини и надеждни доставки", обясни Радев.

Той увери, че въпреки тежкото наследство, което служебният кабинет заварва - и в документално, и в техническо отношение, то ще направи максимума. "И мой, и на служебното правителство приоритет е диверсификацията. Ще стане, но иска много работа, за да се навакса пропуснатото", допълни държавният глава.

Така е и след кабинета "Петков", който смело обяви датата 30 август да се изкарат акт 15 и акт 16 при огромна несвършена работа, маса забележки, маса несвършени неща", посочи президентът. Той обаче увери, че въпреки тежкото наследство, което се заварва - и в документално, и в техническо отношение, служебното правителство ще направи максимума газовата връзка да стане възможно най-скоро. Президентът припомни, че диверсификацията в енергетиката е негов приоритет и на служебното правителство. Ще стане, но иска много работа, за да се навакса пропуснатото, каза Радев.

Попитан ще бъдат ли възстановени доставките от "Газпром", президентът каза, че правителството трябва да се ръководи в своите действия в енергетиката, така че да осигури стабилност и надеждност, които са задължителни действия за борба с високата инфлация. В центъра, във фокуса на действията на правителството трябва да стоят интересите на обикновения потребител и на българския бизнес, посочи Радев.

Мисля, че разривът не е между мен и социалистите. Има разрив между ръководството на партията и левите хора и това пролича на тези избори, коментира още Румен Радев.

Той беше категоричен, че няма реваншизъм от страна на служебното правителство.

"Аз съм дал свобода на министрите да определят своите екипи, така че да приемат най-ефективни и решителни действия за овладяване на кризата в рамките на закона", заяви президентът.

Ако говорим за политически назначения, обърнете се назад, особено в някои министерства, в управлението на тази четворна коалиция, тогава ще разберете какво означава политическа чистка, коментира още той, попитан дали са политически направените от служебния кабинет кадрови смени.

Президентът Радев присъства на откриването тази вечер на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" в курортен комплекс Боровец. Музикалният форум е под патронажа на държавния глава.