Президентът Румен Радев ще удостои посланика на САЩ в България Ерик Рубин с орден "Стара Планина" първа степен, съобщиха от прессекретариата на президента.

Церемонията ще се състои в понеделник /10 юни/ от 11.30 часа, в Гербовата зала на "Дондуков 2".

Държавното отличие е за заслугите на дипломата за развитието на българо-американските отношения.

Орден "Стара планина" е най-високото отличие в наградната система на Република България. Връчва се от президента на България на политици, дипломати, общественици, музиканти, певци, спортисти, български и чужди граждани.

Справка в интернет страницата на посолството на САЩ ни напомня, че Ерик Рубин е дипломат от кариерата, и бил утвърден от Сената като номинация на президента Обама за посланик в Република България на 9 декември 2015 г., като полага клетва като посланик на 27 януари 2016 г.

Ерик Рубин запази поста си и при президента Доналд Тръмп.

Предишната заемана от Рубин длъжност - от юли 2011 г. до юли 2015 г. - е заместник-помощник секретар в Бюрото по въпросите на Европа и Евразия. В това си качество той отговаря за въпроси, свързани с Източна Европа, Кавказ, както и такива, касаещи регионални конфликти в Европа. Преди това назначение е бил заместник-посланик в Посолството на САЩ в Москва (2008-2011).