Резултатите ще бъдат известни до часове, но едно е ясно - изборите показаха решимостта на обществото ни да скъса с корупцията, с беззаконието, с авторитаризма. Опитите за мимикрия, манипулациите с цел да се разколебаят и объркат хората да не гласуват, а отговорността да се прехвърлят на други, явно не сполучиха. Това заяви в първия си коментар, след като станаха ясни резултатите от екзитполовете за изборите "2 в 1", настоящият държавен глава и кандидат за втори мандат Румен Радев. 

"Поздравяваме и всички партии, които влизат в новия парламент. Към тях стои императивната задача да съставят правителство, което трябва да е реформаторско, антикорупционно и социално, да бъде съставено прозрачно и да бъде подкрепено от ясно изразено мнозинство, което да не оставя съмнение за непочтени зависимости", допълни той.

По отношение на вота за президент, Радев заяви, че резултатът дава оптимизъм, но ще бъде грешка да се мисли, че изборите за "Дондуков" 2 са предрешени. 

"На този балотаж ще се сблъскаме с партийно организирания вот на картела на статуквото. Единственият начин да победим огромните му ресурси, да надделеем над лъжата, манипулацията, заплахите е да бъдем мобилизирани. Нямайте съмнение, че мобилизацията на партиите на статуквото, ще бъде пълна. И единственият начин да надделеем над лъжата е мобилизация. Нашата победа зависи от нашата мобилизация и от гласа на всеки един българин, който вярва, че една нова България на справедливостта и закона е възможна. Ние бяхме заедно с вас през целия си мандат и не ви предадохме. Затова вярвам, че ще бъдем заедно и през следващата неделя", каза още Радев.

Той уточни, че ще се яви на дебат с кандидата, подкрепен от ГЕРБ, Анастас Герджиков и обясни, че досега не го е направил, защото е имало много кандидати за президентския пост, а за да бъде борбата равнопоставена не е можело да дебатира само с един от тях. Румен Радев уточни, че щабовете трябва да постигнат съгласие кога ще бъде той.

В отговор на въпрос той каза, че ще разчита на гласовете на симпатизантите на всички политически сили, които са подкрепили него и Илиана Йотова по време на предизборната кампания.

"Ще разчитаме на гласовете на всички граждани, които искат България да бъде модерна страна", каза още той.

Румен Радев определи ниската избирателна активност като най-големия проблем изобщо в изборите през тази година.

"Всеки кандидат трябва да направи своите изводи - защо хората не излязоха да гласуват", заключи той.