Перспективите за развитие на стратегическото партньорство между България и Гърция, насърчаване на взаимните инвестиции и сътрудничеството в сферата на сигурността, обсъдиха на среща в Атина президентът Румен Радев и гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис, съобщиха от президентския прессекретариат. Двамата проведоха среща "на четири очи" в рамките на посещението на българския държавен глава в Гърция. Срещата е продължила почти час.

Обща е била позицията, че борбата с нелегалната миграция, противодействието на тероризма и преодоляването на предизвикателствата пред сигурността в нашия регион изискват общ европейски подход, основан на солидарност и споделени ценности.

Енергийната, транспортна и дигитална свързаност в Югоизточна Европа е от значение не само за региона, а и за целия Европейски съюз, са подчертали Румен Радев и Кириакос Мицотакис. Двамата са обсъдили необходимите условия и реформи за модернизация и привличане на стратегически инвеститори. Българският президент е поздравил Кириакос Мицотакис за решението на Майкрософт да инвестира 1 млрд. долара в Гърция за създаването на регионален център на данни. Очаква се до 2025 г. тази инвестиция да стимулира разкриването на десетки хиляди работни места в страната. Румен Радев е изразил надежда, че партньорството между двете държави в областта на информационните технологии и дигитализацията ще продължи да се задълбочава.

Президентът Радев и министър-председателят Мицотакис са обсъдили и процеса на разширяване на ЕС и европейската перспектива на Западните Балкани.