Започна държавното посещение на президента Румен Радев в Португалската република. Българският държавен глава и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати с официална церемония на Площада на империята в Лисабон от президента Марселу Ребелу де Соуза, съобщи прессекретариатът на президента.

Снимка: БТА

В манастира "Жеронимуш" Румен Радев положи венец и отдаде почит пред паметта на големия португалски поет Луиш Ваш ди Камойнш.

Снимка: БТА

На срещата на двамата държавни глави в двореца "Белем" двамата държавни глави обсъдиха пакета  "Мобилност 1", миграционната политика на ЕС, както и многогодишната финансова рамка.

Миграционният натиск към Европа изисква нов подход от страна на държавите-членки на ЕС и реформи в политиката по отношение на миграцията и в политиката за предоставяне на убежище, като бъдат адекватно защитени както човешките права, така и стабилността на европейските държави и сигурността на гражданите - такава беше общата позиция на Радев и Соуза.

По думите на българския президент двете страни се намират в противоположните краища на Европа и както България, така и Португалия, са гранични по отношение на миграционния натиск.

"Затова имаме много общи виждания как трябва да се реформира европейската политика за убежище", допълни той.

По думите му е необходимо да се търси баланс между правата на хората и сигурността на Европа.

Снимка: БТА

"Трябва да се наблегне на изграждането на центрове, които да бъдат извън ЕС, в които да се извършват бързи проверки за това кой е мигрант и бежанец от военни действия", добави президентът.

Той посочи, че е необходимо да се подобрят договорите за реадмисия, като отбеляза, че такива вече работят в Афганистан и Пакистан и се подготвя такъв с Ирак и други държави от региона. Радев смята, че интеграционната политика на ЕС не е успяла.

Снимка: БТА

По повод пакета "Мобилност 1", който има огромен ефект върху българската икономика по отношение на растежа на националния доход и заетостта, Радев каза:

"Запознах президента Соуза с българската позиция и с нашето безпокойство по начин, по който го бях изложил до председателя на ЕП Антонио Таяни. Позицията на България е, че този пакет е в разрез с европейските принципи, политики и ценности".

Снимка: БТА

Според президента има съвпадение в позициите на двете държави по отношение на запазването на кохезионните и земеделски политики и фондове в рамките на многогодишната финансова рамка на ЕС.

Високо ценим отношенията между България и Португалия, които са един добър знак за бъдещето на ЕС, отбеляза още Радев и посочи, че в Португалия живеят 13 хиляди българи, които са мост между двете държави в икономическо и културно отношение.

От пресконференцията стана ясно, че двете държави имат много общи позиции по отношение на Брекзит, Западните Балкани, българското председателство на Съвета на ЕС, отношенията Европа-Турция.

На въпрос за позицията на България по отношение на Брекзит Радев посочи, че много важна е единната европейска позиция по тази тема, защото във Великобритания има 200 хиляди българи, които живеят, работят и допринасят за икономиката на страната и ние сме длъжни да защитим техните права, което е най-важно за нас. От днес България има план, който подготвя страната ни за различни сценарии, свързани с излизането на Великобритания от ЕС, като по този начин се цели да се минимизират щетите за икономиката, отбеляза държавният глава.

Снимка: БТА

От своя страна Соуза коментира, че за Португалия е ясно, че само обща позиция на ЕС по отношение на миграцията може да сработи.

"Двустранните отношения между България и Португалия са ясен знак за едно партньорство, от което Европа може да има само полза, защото сме партньори както в ЕС, така и в атлантическия алианс", посочи още той.

Програмата на президента Румен Радев продължава утре със среща с председателя на Събранието на Републиката Едуарду Феру Родригеш, кмета на Лисабон Фернанду Медина, работен обяд с министър-председателя на Португалската република Антониу Коща, както и среща с българската общност.