Протестите са демократично право и те възвръщат и надеждите и достойнството на българите като граждани и затова вече са закономерни. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Карлово ден, след като хиляди се вдигнаха на протест срещу лошите условия за живот в цялата страна.

Според него властта всъщност наказва гражданите за бедността, която тя не успява да пребори. Той уточни, че "гласът на гражданите, техните болки, техните тревоги не се чуват и някак си недостигат до управляващите". Според него властта губи сензорите си, усещането за проблемите на хората и ако няма чуваемост, ако няма съответни мерки, ако продължават изявления арогантни и цинични, ако продължава неразбирането на проблемите на хората - закономерно е тези протести да продължават. Той не коментира дали протестите са политически режисирани, но добави "че никой не може да изкара хората насила на улицата".

Според него оставката в момент на растящи цени, на инфлация, увеличаваща се престъпност не е решение, а абдикация от отговорност. Властта трябва да знае, че отказът от управление и бягство от проблемите поставя морална преграда пред амбицията да искаш властта отново, каза още Радев и добави: "Очаквам правителството и Народното събрание да посочат изход от тази ситуация".

На въпрос как ще коментира изказване на Цветан Цветанов, че не е обединител, а разединител на нацията президентът отговори: "Обединител не мога да ставам на неправдата, обединител не мога ставам на политически партии. Аз съм обединител на българския народ и съм длъжен да изразявам неговите болки, притеснения и надежди и ако някой не е разбрал това - си е негов проблем".

Държавният глава и главнокомандващ на българската армия Румен Радев посети 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово. На срещата си с него военнослужещите са поставили въпроси свързани не само със социални и битови проблеми. Те мислят за бъдещето на България и техните проблеми са в насоката как да станат по-добри в своята дейност, да придобиват нови и съвременни способности, уточни президентът.

По думите му проблемите са комплексни и искат един всеобхватен подход за тяхното решаване. Според Радев най-тежкият проблем в Българската армия е недокомплектът на личния й състав, който може, по думите му "да има изключително негативен ефект върху нашата система за национална сигурност". Мерките са комплексни и освен социалните са необходими и условия за водене на пълноценна подготовка, нова техника, нови способности и мотивация на хората, обобщи държавният глава.

Относно закупуването на нов боен самолет за ВВС Радев каза, че очаква отговор от Министерството на отбраната за представяне на протокола от работата на комисията. Той добави, че очаква да няма нарушение на принципите на прозрачност, обективност и равнопостованост. Защото, по думите му в хода на самата процедура имало такива индикации.

Румен Радев използва посещението си в 61-ва Стрямска механизирана бригада и поздрави всички военнослужещи от Сухопътни войски по повод техния празник, който е на 19 ноември.