Президентът Румен Радев няма да подкрепи призива на австрийския си колега за прекратяване на добива на въглища.

Темата ще бъде обсъждана на срещата на ООН през декември в Катовице. На среща с лидерите на синдикати Румен Радев каза, че е предложил на правителството по-категоричен вариант на българската позиция, която ще бъде представена на форума.

"Този въпрос изисква и откровение от страна на управляващите по отношение на целия бранш. Иска ясен ангажимент и за развитие на въгледобива, и на нашите ТЕЦ-ове и на начина на разпределяне и използване на студения резерв, и един план вече в по-далечно бъдеще - по какъв начин може да стане преструктуриране на сектора. По какъв начин и с помощта на ЕС, защото има такива програми, в които България не участва", каза Радев.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров очаква интересите на българските работници да бъдат защитени.

"След като чувам вашите изявления и сега и преди това с президента Дуда и всичко, което подчертахте. Че ще има сигурност обща, единна, твърда позиция на България. Не само заявена и отстоявана. Затова щото да не се ожесточават емисиите първо към нас, към ЕС въобще като цяло. На следващото място да се намери формула, ние това смятаме, че би трябвало да се развие по-нататък за въглеродния неутралитет", каза Димитров.

Според синдикалистите "поскъпването на въглеродните емисии, наложено от новите екоизисквания на Европейския съюз, задушава българската енергетика".

България не може да допусне загуба на конкурентоспособност в енергетиката и ще работи за запазването на социалните права на работещите в сектора, написа вчера държавният глава във Фейсбук.

Тази седмица енергетиците от "Марица - изток" протестираха заради неясното бъдеще на комплекса.