С указ президентът Румен Радев назначава от 12 май служебно правителство на България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Министър-председател на служебния кабинет става бригаден генерал Стефан Янев, сегашен секретар на президента по сигурност и отбрана и вицепремиер по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната в първото служебно правителство на Румен Радев през 2017 г.

Гълъб Донев, настоящ секретар по социални политики и здравеопазване на президента и социален министър в служебното правителство на Огнян Герджиков, е назначен за служебен вицепремиер по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика.

Бойко Рашков, бивш директор на Националната следствена служба, става служебен вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи.

Атанас Пеканов, икономист в Австрийския институт за икономически изследвания във Виена и член на Съвета за икономическо и социално развитие към президента, е служебен вицепремиер по управление на европейските средства.

Служебен министър на финансите става Асен Василев, завършил икономика в Харвард, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков.

Георги Панайотов е назначен за служебен министър на отбраната. Той е дипломат от кариерата с 25-годишен професионален опит в областта на политиката за сигурност, на многостранна, двустранна и регионална дипломация, права на човека и развитие. Бил е постоянен представител на България към ООН в Ню Йорк.

Стойчо Кацаров става служебен министър на здравеопазването. Бил е депутат в 38-то и 39-то Народно събрание, както и заместник-министър на здравеопазването.

Виолета Комитова, която сега е преподавател в Архитектурния факултет на УАСГ, е назначена за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството.

Николай Денков, член-кореспондент на БАН и ръководител на лабораторията "Активни формулировки и материали" във Факултета по химия и фармация на СУ "Св.Климент Охридски", става служебен министър на образованието и науката. В периода 2014-2016 г. е заместник-министър на образованието и науката, а през 2017 г. - служебен министър на образованието и науката.

Посланикът ни в Дания Светлан Стоев става служебен министър на външните работи. От 2012 до 2016 г. Стоев е посланик на България в Швеция, от 2016 до 2018 г. е директор на дирекцията "Държавен протокол" в МВнР.

Янаки Стоилов, член на НС на БСП, е служебен министър на правосъдието.

Велислав Минеков, професор в Националната художествена академия, е назначен за служебен министър на културата.

Асен Личев, експерт по управление на водите на национално ниво, става служебен министър на околната среда и водите. Той е магистър по хидрогеология и инженерна геология. В продължение на 25 години работи в МОС и МОСВ.

Христо Бозуков, член на Съвета за икономическо и социално развитие към президента и министър на земеделието и храните в служебното правителство на Огнян Герджиков, става служебен министър на земеделието, храните и горите.

Георги Тодоров е назначен за служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Тодоров е магистър по право, а професионалната му кариера преминава през Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Столична община и частния бизнес.

Кирил Петков, един от основателите на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност, е служебен министър на икономиката.

Андрей Живков, който в периода 2017-2018 г. е председател на управителния съвет на "Електроенергиен системен оператор" ЕАД, става служебен министър на енергетиката

Стела Балтова, доцент по икономика на бизнес услугите, е назначена за служебен министър на туризма. През 2007-2009 г. е заместник-председател на Държавната агенция по туризъм.

Андрей Кузманов, председател на Българската федерация по модерен петобой, е назначен за служебен министър на младежта и спорта.

Утре държавният глава ще представи структурата, състава и приоритетите на служебното правителство на официална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2.