Междусистемната газова връзка не е просто инфраструктурен проект, но има и огромно значение за постигане на реална диверсификация на доставките на газ за България и страните от Централна и Източна Европа. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция - "Авакс" и с ръководството на проектната компания, възложител на строежа - "Ай Си Джи Би".

По думите на президента проектът има значение и за гарантиране на стабилното икономическо развитие в нашия регион, и за реализиране на европейската политика за гарантиране на независимост и сигурност в доставките на енергоносителите.

Междусистемната газова връзка не е просто инфраструктурен проект, тя е обект със силно регионално и геополитическо измерение. Този проект е от съществено значение не само за задълбочаване на стратегическото партньорство между нашите две страни, но има и своето огромно значение за постигане на реална диверсификация в доставките на газ за България и за страните от Централна и Източна Европа. Също така и за гарантиране на стабилното икономическо развитие в нашия регион и за реализация на европейската политика за гарантиране независимост и сигурност на доставките на енергоносителите, каза Радев.

Приключването на този инфраструктурен и геополитически проект в условията на тежка глобална енергийна криза, на ограничени доставки и растеж на цени, е от особена важност за нашите страни, каза Румен Радев.

Президентът увери, че българската страна е готова за пълно съдействие за пускане на проекта в експлоатация възможно най-бързо. Заяви, че се надява останалите довършителни дейности и строително-монтажните работи, касаещи пожарната безопасност и дейности по безопасната експлоатация на проекта да бъдат приключени при пълна мобилизация, както на строителите, възложителя, така и с подкрепата на българската държава, в лицето на българското правителство.

Фирмата строител "Авакс" увери, че от самото начало са осъзнавали колко важен е проектът и се опитват да дадт най-доброто по възможностите си, за да го приключат успешно. Информираха, че в края на 2020 г. в разгара на епидемията от коронавирус 35 високо квалифицирани специалисти са се разболели и компанията са имали проблем за това къде да останат в карантина - в България или в Гърция.

"В такива трудни условия осъзнахме колко важен е този проект за България и ще направим всичко възможно Гърция да се гордее с изпълнението му. Ще направим всичко, което е по силите ни, за да може обектът да бъде приключен и да влезе успешно в експлоатация", казаха от фирмата.

Стана ясно, че е направен разчет във времето за това как да се случи довършването по най-експедитивен начин и до края на август или първите дни на септември ще се постараят всичко да бъде изпълнено от тяхна страна. Тогава се очаква да се вземат последните разрешителни - акт 15 и 16. Увериха, че има 2-годишен период за гаранционна поддръжка.

Проектът е на финалната права, каза от своя страна Теодора Георгиева - изпълнителен директор от българска страна на възложителя ICGB.

"Очакваме обектът да ни бъде предаден от строителя, готов за експлоатация, в унисон на всички изисквания от българското законодателство. Основните дейности са свършени, но има съпътстващи дейности, които са задължителни с цел узаконяване на проекта", каза тя.

Георгиева уточни, че в момента са в дискусия с "Булгаргаз" кога точно да активират точката Комотини за пиремане на азерски газ.