Трябва да имаме кампания на идеи, на принципи, на визия за излизане на България от тази дълбока криза - на визия за бъдещото развитие на страната, а не кампания на компромати. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос на БТА за очакванията му към предстоящата предизборна кампания за нов парламент.

Засега се очертава само кампания на компромати, което не е добре, каза той.

В Плевен президентът бе гост на Института по лозарство и винарство по повод на Св. Трифон Зарезан. Румен Радев честити празника на всички българи пред сградата на института. "Това е празник, който ни свързва като народ всички нас, днешните българи, с поколенията, живели преди нас, защото знаем, че по нашата земя от дълбока древност са отглеждали не само лозя, тук се е правило хубаво вино. Хората, които са го произвеждали, са били почитани, уважавани, като мъдри хора, като майстори", отбеляза президентът.

Той благодари на директора проф. Иван Пачев и припомни, че институтът в Плевен е наследник на най-старата в България и пета в света опитна станция по лозарство и винарство. Румен Радев поздрави за усилията неговия екип "да пази това национално богатство като традиции вековни, да развива нови сортове и технологии, да утвърждава България на международните пазари, но и да пази нашите типични български сортове грозде и производство на българско вино, да отстоява масивите на националния генофонд". Президентът благодари и на кмета на Плевен Георг Спартански за подкрепата на общината.

Знаете, че лозето не ще молитва, то иска мотика - така е и с българската политика, каза президентът в отговор на журналистически въпрос. Трябва умно да зарежем българското лозе, така че да дадем шанс на най-добрите филизи, а да изрежем излишните, ако искаме да има плод, изтъкна той. По отношение на процесите, които, по думите му, вървят завоалирано, президентът Радев посочи, че трябва да мислим кой ще бъде най-добрият копач, така че да даде наистина един добър резултат. "Трябва да работим, иска се добра преценка, иска се правилен избор". Той изрази надежда, че заедно, като народ, ще дадем този шанс на изборите, но прогнозира, че по всичко личи, че ще има един доста фрагментиран парламент. "Дали това е добре или зле, ще покажат изборите, ще покаже мъдростта на тези партии, които влязат в парламента", допълни Радев, цитиран от БТА.

На друг въпрос, касаещ семейството му, той отговори, че според него "това е театър за наивните". "Знам много добре откъде идват атаките към мен и моето семейство. Категорично не приемам да се намесва семейството. Но, знаете, че протестите на българите са закономерен резултат от политиката и действията на министър-председателя. Българите от месеци протестират под прозорците на Министерския съвет, но там няма никой", коментира още Румен Радев.

На друг въпрос президентът отговори, че според него категорично има ощетени от взетите противоепидемични мерки. "Виждате, че огромни пари, които се раздават по телевизора, не стигат до най-засегнатите. Масовите фалити са вече факт. Разорението на българите е факт. Пак ще кажа това, което твърдя от началото на кризата - политиците не трябва да се правят на лекари и обратно", подчерта той.

По-рано днес президентът участва в ритуала "зарязване на лозята" на опитната база на института.