Европейският съюз трябва да бъде по-ангажиран и да взима дейно участие в усилията за възстановяване на стабилността в Близкия Изток. Това е заявил президентът Румен Радев на среща с министъра на външните работи и миграцията на Ливан Джебран Басил, който е на официално посещение у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радев е отбелязал, че за тази цел е необходима подкрепа за програмите, насочени към укрепване на сигурността, икономиката, подобряване на социалната, образователната и здравна система в страните от региона, така че младите хора да бъдат приобщени към решаване на предизвикателствата в своите страни.

Българският държавен глава е приветствал сформирането на новото ливанско правителство на националното единство и е изказал подкрепа за усилията на страната за укрепване на сигурността и насърчаване на икономическия растеж не само в Ливан, но и в региона.

По думите на Румен Радев Ливан е позитивен пример за религиозна и етническа толерантност в Близкия Изток.

Румен Радев е бил категоричен, че миграционната криза е предизвикателство за цяла Европа и ЕС не бива безучастно да наблюдава процесите в региона на Близкия Изток, а активно да насърчи чрез свои политики търсенето на ефективни решения за справяне с причините за миграционните вълни.

Ливан е сред най-силно засегнатите страни от бежанските и миграционните процеси в региона и следва да получи активна подкрепа от страна на международната общност за справяне с този проблем, е позицията на президента.

На срещата е било обсъдено и предстоящото официално посещение на българския държавен глава в Ливан по покана на неговия колега президента Мишел Аун заедно с голяма бизнес делегация за последващо задълбочаване на двустранните икономически връзки, взаимните инвестиции и туризма.

Джебран Басил проведе среща и с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Двамата са обсъдили възможностите за задълбочаване на отношенията между двете държави.

Цвета Караянчева е отбелязала дългогодишните традиции на приятелство и взаимноизгодно сътрудничество между двете страни.

Председателят на парламента е поздравила госта за сформиране на правителството и е пожелала успешно справяне с предизвикателствата, които стоят пред страната.

Цвета Караянчева е посочила, че от 2000 г. не е имало среща между председателите на двата парламента и отправила покана ливанският й колега, начело на парламентарна делегация, да посети България.

Джебран Басил е подчертал, че отношенията между двете страни трябва да бъдат разширени и задълбочени и за това няма пречки. Тук, както и в Ливан, си съжителстват различни култури, ние имаме много общи неща, а в политиката сме изправени пред едни и същи рискове, е заявил той и е посочил сред тези рискове тероризма. Двете страни могат да си сътрудничат в икономиката, инвестициите, туризма, културата, е отбелязал Джебран Басил. Той е казал, че ще предаде поканата председателят на ливанския парламент да посети България, изразявайки надежда това да бъде нова ера в отношенията между двете страни.

По време на разговора е подчертано значението на междупарламентарното сътрудничество между България и Ливан и на връзките между групите за приятелство в двата парламента.

В срещата са участвали председателят на Групата за приятелство България - Ливан Мария Илиева и народните представители Имрен Мехмедова и Полина Христова.