Българската делегация, водена от президента Румен Радев, отдаде почит пред паметта на Капитан Петко войвода на хълма на гарибалдийците в Рим. На страницата на държавния глава във Фейсбук бяха публикувани две снимки - вижда се, че до него е министърът на културата проф. Велислав Минеков.

Снимка: Официален профил във Facebook на Румен Радев

Вчера Радев и президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски пристигнаха заедно в Рим за общо честване на Светите братя Кирил и Методий. Самолетът с българския държавен глава и водената от него официална делегация беше посрещнат от македонския му колега в Скопие. Преди да отпътуват за Италия Радев и Пендаровски направиха кратки изявления.

Българският президент изрази очакване за развитие на отношенията между двете страни в дух на приятелство, сътрудничество и добросъседство:

"Признателен съм на моя колега и приятел - президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски за гостоприемството, макар и за съвсем кратка визита. Съвместното ни пътуване до Рим и отдаването на почит пред светите братя Кирил и Методий е прекрасен повод да подновим диалога между двете страни на най-високо ниво и да заявим нашата обща воля за развитие на двустранните отношения в дух на сътрудничество, приятелство и добросъседство".

И Пендаровски определи визитата в Италия като добър повод да обсъди с Радев и актуални въпроси по двустранните отношения между София и Скопие, включително и темите, които в момента разделят двете страни.

В Рим Радев и Минеков участваха в официално откриване на галерия "България" към културния ни институт в италианската столица.

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

А след това, в представителството на Европейската комисия в Рим, двамата президенти присъстваха на подписване на споразумение за сътрудничество между БТА и информационната агенция на РСМ.

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Днес Радев и водената от него делегация са на аудиенция при Негово Светейшество папа Франциск. Това е третата среща във Ватикана между българския президент и главата на римокатолическата църква.

По-късно през деня президентите на България и Северна Македония, придружени от съпругите си, ще посетят заедно базиликата "Санта Мария Маджоре", където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука.

Радев ще разговаря и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

След това държавният глава ще присъства на Божествена света литургия в базиликата "Сан Клементе", където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на български език. В базиликата се намира и гробът на Свети Кирил.

В Рим българският държавен глава ще поднесе цветя пред паметниците на Иван Вазов и на св. св. Кирил и Методий.

Румен Радев ще посети и църквата "Св. Павел ала Регола", предоставена за богослужение на българската общност.