Едва 300 лв. са реализирани по Закона за меценатството за цялата 2021 г. Това съобщи президентът Румен Радев по време на галавечерта "Хоризонти" в София. Тя е организирана от списание "Мениджър", а темата на събитието е "Култура и развито общество".

"Направих една справка преди тази вечер за резултатите от Закона за меценатството. Приет е 2005 г. До момента по него са реализирани 6 800 000 лв. за всички тези години, като за миналата година - цялата 2021 г ., по този закон са реализирани едва 300 лв.", каза президентът. Той допълни, че законът трябва да се преосмисли, така че бизнесът да инвестира в културата. "От тези близо 7 милиона лв. до момента за 15 години, повечето от тези пари, в огромната си част, са дарени от физически лица, а не от юридически. Това означава, че този закон по отношение на бизнеса не работи", каза Румен Радев.

В откриващата си реч президентът коментира, че развито общество може да се постигне само ако се гледа на културата като едно общо пространство. "Това пространство се състои и от образование, и от наука, и от технологии. Това е пространството, което кара хората, населяващи една територия, да се превърнат от население в народ, в нация. Когато дори елемент от това пространство е в упадък, то неминуемо влече цялото общество към упадък", каза президентът, под чийто патронаж се провежда "Хоризонти".

Културата откроява достиженията на един народ и задава нивото на амбиции на обществото, заяви президентът. Пред гостите на събитието държавният глава подчерта, че културата има водещо значение за развитието на обществото. По думите на президента е невъзможно да бъде постигнат реален прогрес, ако той има единствено материални измерители и няма стремеж към постигането на баланс между технологиите и духовните постижения.

"Културата може да бъде спойващ елемент за обществото", посочи президентът и добави, че от самото общество зависи да не допуска опити за политизиране на неговата култура или налагане на ценности, които да го разделят и отслабват. Той отбеляза, че основният елемент на културата е езикът, а една дума - криза - се използва все по често напоследък. "От която и да е криза се излиза с ясна посока и единение в обществото, което може да бъде силно само ако почива върху споделени ценности", каза още държавният глава.

Президентът обърна внимание и на връзката между култура и бизнес. Той даде примери за това как със свои характерни национални легенди държавите промотират своята продукция и тя успешно се реализира в други страни. Държавният глава подчерта, че е необходимо и България да се стреми към това да използва много по-активно своята богата история и културни традиции, за да постига успехи и да утвърждава позициите си в икономически план.

"България може да се гордее не само със славното си историческо минало, но и с младите си таланти днес", изтъкна още президентът Румен Радев. По думите му са нужни все по-значителни инвестиции в хората, в тяхното образование, култура и висока квалификация. Държавният глава подчерта също, че най-големият потенциал на страната ни да привлича чуждестранни инвестиции е в талантливите и образовани млади хора.

Галавечерта бе открита от собственика на списанието Александра Мирчева, а модератор е писателят Георги Бърдаров.

Специален гост на "Хоризонти" е испанският мислител, философ и драматург Хавиер Гома Лансон, който изнася беседа на тема "Култура и развито общество: Как подпомагането и инвестирането в култура повлиява върху развитието на бизнеса и обществото като цяло".