Доверието на обществото в институциите може да бъде възстановено само ако те отговорят на очакванията за справедливост и ефективни резултати. Доверието е необходимост и за осъществяване на промените, които гражданите отдавна очакват в правосъдието, върховенството на закона и гарантирането на свободата на медиите. Това е заявил държавният глава Румен Радев, който е разговарял днес на "Дондуков" 2 с докладчиците на Комисията по мониторинг на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ - Жолт Немет, представител на групата на Европейската народна партия, и Франк Швабе, представител на социалистите, демократите и зелените в Асамблеята, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Както младите българи, които учат, работят и търсят възможност за реализация в европейските държави, така и гражданите и възрастните хора в България, поставени в унизително положение, очакват по-високи доходи и подобряване на качеството на живот. Ефективната борба с корупцията и независимото правораздаване са задължителни условия за това", е подчертал още Румен Радев.

Президентът е бил категоричен, че приобщаването на българите зад граница с въвеждането на дистанционно електронно гласуване следва да бъде осъществявано при наличието на гаранции срещу опитите за външна намеса и контролиран вот в българските избори.

Докладчиците на Комисията по мониторинг на ПАСЕ са поставили по време на срещата въпроса за постоянното "пропадане" на България в класациите за свобода на словото, като според проучването на "Репортери без граници" от т.г. страната ни е на 111-о място в света, последна по този показател в ЕС, включително и след държавите от Западните Балкани.

Президентът е подчертал, че липсата на законова рамка, обхващаща дейността на всички видове медии в България, както и неясните критерии, по които се финансират много медии и техните собственици, създават предпоставки за зависимости, автоцензура и изтласкване на професионализма от различни интереси.

По-рано днес председателят на Народното събрание Цвета Караячева също се срещна с докладчиците на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за България Жолт Немет и Франк Швабе. Караянчева заяви пред представителите на ПАСЕ, че България работи за прекратяване на постмониторинговия диалог и вече са извършени редица стъпки в трите сфери, които са обект на наблюдение - съдебна реформа, свобода на медиите и изборно законодателство. Тя е уточнила, че с промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс е била продължена съдебната реформа. Вярвам, че направихме уверена крачка и в областта на борбата с корупцията с приемането през януари 2018 г. на нов Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, отбелязала Цвета Караянчева.

В отговор на въпрос във връзка с прозрачността на собствеността на медиите, Цвета Караянчева е информирала гостите, че Народното събрание е приело на първо четене законопроект, който регламентира тази тема. Преди дни и преди обсъждането му на второ четене беше организирана и дискусия по проекта с участието на всички заинтересовани страни, добавила тя.

Председателят на парламента е изразила очакване в доклада на ПАСЕ да бъде дадена конструктивна и обективна оценка на усилията на българските институции и на предприетите реформи.

След това представителите на ПАСЕ бяха приети и от премиера Борисов.

Министър-председателят акцентира върху борбата с контрабандата и резултатите, които постигна страната ни в последните години. "Контрабандата е ключов двигател за явлението корупция на всички нива - от митничаря до най-висшите етажи", каза Борисов. Той даде пример с последното проучване на "Инициативата срещу незаконната търговия", което показва, че през второто тримесечие на 2018 година контрабандата на цигари в България пада до 4,7%. "Този резултат позиционира страната ни като една от най-активните в борбата с контрабандата в Европейския съюз", подчерта Борисов.

Министър-председателят посочи новия Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, приет през месец януари тази година, като още едно от достиженията на страната ни в борбата с корупцията. "Със закона бе създаден нов независим специализиран антикорупционен орган, който обедини в себе си функциите по превенция и противодействие на корупцията, отнемане на незаконно придобито имущество и публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности", каза премиерът Борисов и допълни, че това позволи и да се разшири кръгът на лицата, задължени да подават декларации за имущество и конфликт на интереси.

Докладчиците на ПАСЕ подчертаха, че България е отбелязала осезаемо развитие по отношение на съдебната реформа и борбата с корупцията, а премиерът Борисов изрази увереност, че с извършените реформи в последните години и положителните резултати, може да се върви към успешно прекратяване на пост-мониторинговия диалог.