Политическата криза е факт, но за разлика от предишните кризи, тази се разгръща в условията на прогресираща инфлация и социално-икономическа и продоволствена криза, породени от войната в Украйна. Парламентарнопредставените партии трябва да намерят възможно най-бързо изход от ситуацията, защото се нуждаем от отговорно и устойчиво управление.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти по повод изтеглянето на министрите на "Има такъв народ" от правителството преди да открие организираната от Dir.bg и 3E-news международна конференция Green Transition 2022: "Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход"

Макар и лаконичен, това е първият официален комебтар на държавния глава по повод разпадането на Четворната коалиция с напускането на министрите от ИТН и заявката на ПП, БСП и ДБ да продължат да управляват с плаващи мнозинства в условия на парламентарно малцинство.   

По думите му, докато партиите търсят формирането на управленско мнозинство, кабинетът трябва да осигури социалните плащания и подкрепата за бизнеса.

"Да устои ветото за Република Северна Македония в съответствие с рамката, приета на Консултативния съвет за национална сигурност. И да осигури функционирането на държавата", добави още държавният глава.