"Всички, които говориха срещу "Южен поток", работиха, за да купуваме руски газ от Турция и това е национално предателство", каза пред bTV лидерът на АБВ Румен Петков. Той цитира извадки от интервютата с изказвания на Радан Кънев и Иван Иванов (ДСБ) - сега шеф на КЕВР, според които проектът "Турски поток" е блъф, а тръбата от Русия през Черно море до България е щяла да ни донесе 400 млн. евро загуби.

Петков влезе в студиото с цял куп папки. На 1800 страници от лявата партия са събрали "грозните приказки срещу България и нашата енергийна сигурност и най-вече срещу "Южен поток".

btvnovinite.bg

Относно предположението на водещия, че Южен поток е спрян, затова че не отговаря на европейските изисквания, Петков каза:

"Ние от АБВ казахме много категорично "Не на двойните стандарти!" - може "Северен поток", може Меркел да отиде в Сочи и да каже "Северен поток" за нас е икономика", а "Южен поток" за нас да е зависимост", подчерта лидерът на АБВ и допълни, че "лъжите на тези хора ще ги платим ние".

"Сега се започва същата агресия срещу "Белене", без да си даваме сметка, че Турция строи 8 реактора - 4 руски и 4 японски. Когато затворим "Козлодуй", ако нямаме "Белене", ще си купуваме ток от руски реактори, но от Турция", предупреди Петков. Според него всички правителства до момента без това на Жан Виденов са подкрепяли строежа на Втора атомна. Включително и правителството на Иван Костов.

Според лидера на АБВ правителството има пред себе си две големи предизвикателства - да се договори с Русия за директна доставка на газ и да намери инвеститор, който да построи АЕЦ "Белене" в рамките на 7 до 10 години.

По отношение на вота на недоверие срещу правителството по тема "Сигурност", той определи действията на БСП като "компенсаторен акт, стремеж да се запушат вътрешни пробойни и несбъднатости".

"Този вот на недоверие обаче дава и възможност да се види "бухалката МВР". Защото, например, г-н Марешки юнашки обяви, че ще подкрепи правителството... Е, тогава какво се чудим защо няма борба с контрабандата с горива? Защо няма борба с незаконното производство и разхвърляне на лекарства в България и по света? В тази връзка подчертавам, че института "Нелсън" трябва да се върне в България. Защото това е институтът, който в цял свят мери контрабандата".